Hopp til innhold

Antioquia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antioquia

Flagg

Våpen

Kart over Antioquia

LandColombias flagg Colombia
StatusDepartement
Grunnlagt1826
Oppkalt etterAntiokia ved Orontes
Adm. senterMedellín
Areal63 612 km²
Befolkning6 677 930[1] (2020)
Bef.tetthet104,98 innb./km²
SpråkNorthern Embera, Caramanta, Catio, Chami, Border Kuna Rediger på Wikidata
Høyde o.h.2 099 meter
Nettsidewww.antioquia.gov.co/
Kart
Antioquia
6°41′00″N 75°34′00″V

Antioquia er et departement nordvest i Colombia som grenser til nabodepartementene Córdoba, Sucre, Bolívar, Santander, Boyacá, Caldas, Risaralda og Chocó. I nord ligger Atlanterhavet.[2]

Antioqia er en av 32 delstater i Colombia. Antioqia er den nest største delstaten med 5 682 000 innbyggere fordelt på 124 kommuner med 10 større bysentere.

Departementshovedstaden Medellín ble stiftet 2. mars 1616 av Fransico de Herrera. Medellin er lokalisert i Aburradalen omkring elven rio Medellin. I 2005 hadde byen 2,2 mill. innbyggere og vel 3,3 mill. innbyggere med forsteder. Medellin er en av Colombias største kulturelle sentra, med blomsterfestival i august, «Feria las flores», og tyrefektningsfestival i januar, «Feria Taurino».

Medellin har et industrisentrum med en del elektro- og tekstilindustri. Den årlige tekstilmessen Colombiatex arrangeres i Medellin.

Medellin har 2 flyplasser som eneste by i Colombia. Medellin har også bygd ut t-bane (Metro) som dekker forstedene lenger nord og sør i Aburradalen. Denne er koblet med en hengebane opp en av de bratte fjellsidene (Metrocable).

Viktige naturressurser er olje og kull samt jern, bauxitt, bly, platina, sølv og gull. Innenfor jordbruk dyrkes det mye kaffe og bananer.

Nasjonalparken Las Orquídeas er en stor attraksjon i departementet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «PROYECCIONES DE POBLACIÓN». Departamento Administrativo Nacional de Estadística. 
  2. ^ «Antioquia, Colombia - South America». colombia-sa.com. Besøkt 13. oktober 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]