Tulpen aus Amsterdam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Tulpen aus Amsterdam» er en tysk vals med melodi og tekst av Ralf Arnie (1924–2003).

Originalinnspillingen med Chris & Christian ble gjort i 1956.[1]Belgiske Jean Walter med Walter Müller's orkester spilte også inn sangen samme år, på nederlandsk (Polydor 49880)[1] og tysk (Polydor 50265)[1] Nederlandske Mieke Telkamp gjorde en populær innspilling i 1959.

Engelsk tittel er «Tulips from Amsterdam». Den engelske teksten ble skrevet av Gene Martyn. Max Bygraves med Eric Rogers og hans orkester spilte den inn på singlen Decca 45-F.11004.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sangen ble først skrevet i 1953, som «Tulpen aus Amsterdam», av den tyske sangeren, låtskriveren og underholderen Klaus Günter Neumann, etter at han hadde opptrådt på Tuschinski-teateret i Amsterdam og besøkt tulipanmarkene ved Keukenhof. Musikkforlaget hans likte ikke sangen, men i 1956 ble teksten sett av en annen låtskriver, Ernst Bader, som skrev om ordene og ba Dieter Rasch – som skrev under pseudonymet Ralf Arnie – komponere en ny melodi. Melodien som Rasch brukte til sangen har likhetstrekk med "Flower Waltz" fra Tchaikovskys Nøtteknekkersuiten.

Selv om den opprinnelig var ment for schlager-sangeren Gerhard Wendland, ble sangen først spilt inn i 1956, i både den originale tyske versjonen og en nederlandsk oversettelse, "Tulpen uit Amsterdam", av den flamske belgiske sangeren Jean Walter. Hans versjoner ble hits i Europa. I 1957 ble en engelsk versjon av tekstene skrevet av Marcel Stellman fra Decca Records (under pseudonymet Gene Martyn), og spilt inn av den engelske underholderen Max Bygraves. Utgitt som en dobbel A-side singel med "You Need Hands", nådde Bygraves' versjon nr. 3 på UK Singles Chart i 1958 og ble en av hans signaturlåter. Sangen er spilt inn av mange andre musikere.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Otto Nielsen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Tulipaner fra Amsterdam».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

  • Åse Wentzel med Willy Andresens orkester. Utgitt på 78-platen Odeon 78ND 7337 og på singlen Odeon ND 7337 i 1958.
  • Nora Brockstedt og The Cavaliers, Kjell Karlsens orkester. Utgitt på singlen RCA NA 1096 i 1958[2] og på EP-platen RCA REP 331.
  • The Monn Keys. Utgitt på single for Triola.

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Bygraves versjon kom på den britiske singlelisten 3. mai 1958 og lå der i 25 uker med nummer tre som høyeste plassering.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]