Tsemesbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Tsemesbukta sett fra Markotkhfjellene.

Tsemesbukta (russisk: Цемесская бухта – Tsemesskaja bukhta, også kalt Novorossijskbukta) er ei isfri bukt på nordøstkysten av Svartehavet, i Krasnodar kraj i Russland. Den har navn etter elva Tsemes som munner ut i bukta. Dybden varierer mellom 21 og 27 meter. Bukta er 15 kilometer lang og opptil 9 kilometer bred.

Selv om skipsfarten om høsten og vinteren blir påvirket av sterke boravinder så ble bukta i antikken trafikkert av greske sjøfarere, som opprettet kolonien Bata her. Mikhail Rostovtsev forklarte dette med det faktum at det ikke finnes andre gode havner langs denne kysten helt ned til Batumi.[1] I middelalderen var kysten kontrollert av handelsfamilien Ghisolfi fra Genova.

Havnebyen Novorossijsk, som ligger innerst i bukta, ble grunnlagt av russerne som en marinehavn. Flere skip fra Svartehavsflåten ble senket i bukta for å unngå at de ble tatt av tyskerne i 1918. Flere større havarier har også funnet sted her, blant annet SS «Admiral Nakhimov» som sank her i 1986 med 423 omkomne. Etter byggingen av oljerørledningen fra Tengizfeltet i Kasakhstan har Novorossijsk også blitt den viktigste oljeterminalen ved Svartehavet. Sørøst i bukta ligger den mindre feriebyen Kabardinka.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rostovtzeff, Michael Ivanovich. Iranians and Greeks in South Russia. The Clarendon Press, 1922. Side 63.

Koordinater: 44°41′00″N 37°50′00″Ø