Hopp til innhold

Tsarens kurér

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den franske miniserien fra 1975, se Tsarens kurér (TV-serie)
Tsarens kurér
orig. Michel Strogoff
Forfatter(e)Jules Verne
SpråkFransk
Tilblivelse1874
SjangerRoman
Utgitt1876
Originalutgave1876
Illustratør(er)Jules Férat

Tsarens kurér (originaltittel: Michel Strogoff) er en roman skrevet av Jules Verne og utgitt i 1876. Den handler om unge Mikhail Strogoff, som er kurér for tsar Alexander II av Russland, og hans ferd gjennom Sibir for å varsle tsarens bror storfyrsten om tatarenes felttog i Sibir.

Boken har blitt filmatisert flere ganger.

Handling[rediger | rediger kilde]

Michael Strogoff, 30 år gammel fra Omsk, arbeider som kurer for tsar Alexander II av Russland. Men Feofar Khan ansporer til opprør og klarer å skille Russlands fjerne østen fra resten av det russiske fastlandet, og ødelegger telegraf-linjene. Opprørere omringer også byen Irkutsk. Strogoff blir derfor sendt til Irkutsk for å advare tsarens bror om forræderen Ivan Ogareff, en tidligere oberst, som tidligere ble degradert og forvist - og som nå ønsker hevn mot den keiserlige familien. Obersten har til hensikt å vinne brorens tillit, og deretter forråde ham til Tartarer.

Underveis til Irkutsk møter han også Nadia Fedor, datter av en politisk fange som har havnet i eksil, Basil Fedor, og Nadia har fått tillatelse til å slutte seg til sin far i eksil i Irkutsk-området. Michael, hans mor og Nadia blir etter hvert tatt til fange av Tartar-styrkene, sammen med tusenvis av andre russere. Gjengen må deretter forsøke å komme seg løs, og fortsette videre mot Irkutsk for å advare tsarens bror før det er alt for seint.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]