Trygg-Hansa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om det tidligere forsikringskonsernet Trygg-Hansa. For bruken av varemerket Trygg-Hansa etter 1999, se Codan.
Forsikringskonsernet Trygg-Hansas tidligere hovedkontor på Kungsholmen, oppført i 1976.

Trygg-Hansa var et svensk forsikringskonsern som eksisterte mellom 1971 og 1997, da det ble oppkjøpt av SEB. I virksomheten, som hadde aner tilbake til 1828, inngikk både skade- og livforsikring, og i de siste årene også bankvirksomhet.

Varemerket brukes idag, på lisens fra SEB, av det danske forsikringsselskap Codan for å drive skadeforsikringsvirksomhet i Sverige. Fram til 2008 brukte Codan på samme måte også varemerket Trygg-Hansa i Norge, men nå anvender man sitt eget varemerke her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forsikringskonsernet Trygg-Hansa ble dannet i 1971 gjennom en fusjon mellom forsikringsselskapene Trygg og Städernas Allmänna Brandstodsbolag, og et par år senere, i 1976, sto det nye hovedkontoret, tegnet av Anders Tengbom, klart på Kungsholmen i Stockholm.

På begynnelsen av 1990-tallet deltok Trygg-Hansa i flere store forretninger, både i Sverige og internasjonalt, som i forbindelse med den svenske finanskrisen skulle vise seg å få mer eller mindre katastrofale følger. Mellom 1991 og 1994 gikk de sammen med forsikringsselskapet SPP, via holdingselskapet Trygg-Hansa SPP Holding ervervet de den svenske Gota Bank, og gjorde en større investering i det amerikanske forsikringsselskapet Home Insurance. Selskapet overlevde dog og lyktes å trekke seg ut av samarbeidet med SPP, og så smått kunne man etter store tap også avvikle eierskapet i Home Insurance. Gota Bank gikk helt tapt og ble overtatt av staten under finanskrisen.

Krisen førte imidlertid fram til en endring i lovgivningen hvor kravene på atskilt eierskap mellom forsikringsselskap og banker ble oppmyket. Som følge av dette ble det etablert et antall nisjebanker, blant annet Trygg-Banken i 1995. Den andre siden av den endrede lovgivningen var at de nye reglene også åpnet opp for strukturelle forretninger mellom banker og forsikringsselskap. Dette muliggjorde S-E-Bankens kjøp av Trygg-Hansa i 1997, og det nye konsernet byttet etter sammenslåingen varemerke til SEB.[1] Livsforsikringsvirksomheten Trygg-Hansa Liv ble SEB Trygg Liv og Trygg-Banken ble slått sammen med SEBs egne nisjebank Sesam. Hva som skulle skje med skadeforsikringsvirksomheten Trygg-Hansa Sak ble klart i 1999, da det ble kjøpt av det danske forsikringsselskapet Codan, samtidig som SEB kjøpte den danske bankvirksomheten i Codan Bank.[2] Codan fikk gjennom kjøpet en lisens til benytte varemerket Trygg-Hansa for sin skadeforsikringsvirksomhet, men eierskapet til varemerket ble værende hos SEB.

Trygg-Hansas livbøye i Simrishamn

Trygg-Hansas livbøyer[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med Svenska Livräddningssällskapet startet Svenska Lif-Balder, en av forgjengerne til Trygg-Hansa, en sponsingsvirksomhet hvor man ga livbøyer til kommuner, båtklubber og andre organisasjoner for plassering ved badeplasser og i kystområdene. Gjennom denne virksomheten ble Trygg-Hansa sterkt forbundet med livbøyer, og en stilisert livbøye er endog en del av Trygg-Hansas varemerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svenska Bankföreningen: SEB[død lenke]
  2. ^ Hugin: Pressmedelande SEB: Trygg-Hansa Sak säljs till Codan 1999-06-21