Trond Jahr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trond Jahr
Født25. februar 1941Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse Filosof, musikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Trond Jahr (født 25. februar 1941) er en norsk filosof, musiker og universitetslektor emeritus.

Jahr var tidligere universitetslektor ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo.

Av utdanning har han grunnfag 1961 (etikk), mellomfag 1966 (logikk), magistergrad 1981 (Spinoza), med støttefagene kunsthistorie (Egypt, Det gamle rike), samfunnsvitenskap (kunnskapssosiologi) og religionshistorie grunnfag (jødedom, spesielt relevant for studiet av Spinoza). Jahr regnes for øvrig som en spesialist på Mozart.

Utover dette har Jahr medvirket i Oslo Kammerorkester siden 1965, hvor han har spilt 1. fiolin, 2. fiolin og i de siste bratsj. Han har vært med orkesteret i konserter i de fleste kirker i Oslo, samt i Aulaen, KH, Den gamle losjen, Store Studio (NRK), Rikshospitalet, Radiumhospitalet, Nordsetehjemmet og Misjonssalen på Majorstuen. I norske byer og tettsteder ellers: Bergen, Trondheim, Drammen, Harstad, Larvik , Tønsberg, Sandefjord, Sarpsborg, Valevåg, Jar (kirken) og Utstein kloster. I utlandet: Danmark, Sverige, Island, Sveits, Ungarn, Serbia (Beograd).

Han har også deltatt i musikkprogrammet Kontrapunkt i 1967, 1968, 1971 og 1988 (vinnerlaget), samt gått til topps i Kvitt eller dobbelt i emnet Mozart i 1986.