Tromboflebitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tromboflebitt
Område(r)Kardiologi
Symptom(er)Årebetennelse[1]
Ekstern informasjon
ICD-9-kode451
ICPC-2K94
DiseasesDB3498
MedlinePlus001108
MeSHD013924

Tromboflebitt er en betennelse i en vene, flebitt, som fort resulterer i en trombose, som er dannelse av blodpropp i hulrommet i venen.

Slik betennelse kan finne sted i små vener eller i de større venene. Siden blodsirkulasjonen kan stoppe i venen vil symptomene variere mye avhengig av hvilken vene som er affisert.

En dyp venetrombose er en tromboflebitt i de dypere venene i bena. Det kan bli hevelse i benet nedenfor betennelsen fordi blodet hindres i å strømme tilbake til hjertet. Benet blir vanligvis noe varmere og rødere. Dyp venetrombose i leggen vil gi ømhet ved trykk som når inn til venen. «Homans tegn» er smerter som oppstår dypt i leggen når foten bøyes fort oppover i ankelleddet (dorsalfleksjon). Såkalt positivt Homans tegn er tegn på dyp venetrombose i leggen.

Det oppstår en kraftig ømhet rundt en vene med tromboflebitt. En trombosert åreknute under huden vil sees med rødhet, hevelse og ømhet under huden. En hemoroide som er en utvidet vene i eller utenfor endetarmsåpningen kan bli trombosert og blir da intenst smertefull.

Dersom tromben som er dannet løsner, vil den bevege seg med blodstrømmen som en embolus og den vil stoppe blodsirkulasjonen der den setter seg fast.

Ved bruk av perifert venekateter, venflon, legges en plastslange inn i en overfladisk vene for å gi væske og medisiner rett i pasientens blod. Et perifert venekateter som ligger lenge kan gi betennelse i venen som kan gi trombedannelse. Det er vanlig å gi litt saltvann eller blodfortynnende medisin som Heparin eller Fragmin i blodåren med få timers intervall for å hindre utvikling av tromboflebitt rundt venekateteret dersom det ikke brukes til stadig væsketilførsel.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Dersom det er nødvendig med forebyggende behandling på grunn av tidligere alvorlig sykdom på grunn av blodpropper er det vanlig å gi acetylsalicylsyre, vanligvis som AlbylE tabletter. En mer effektiv forebyggende behandling er warfarin, Marevan tabletter.

Ved nyoppdaget tromboflebitt eller dyp venetrombose vil primærlegen ofte gi injeksjon med blodfortynnende småmolekylært Heparin som Fragmin eller Klexane. Ved de mindre alvorlige tilfellene kan pasienten sendes til undersøkelse ved røntgenavdelingen dagen etter med ultralydundersøkelse, eller eventuelt flebografi som er røntgenbilde etter injeksjon av kontrast som sees i venene.

Tromboserte overfladiske vener under huden gir en lokalisert ømhet og misfarging. En salve med heparin, Hirudoid kan smøres på huden og ha nok effekt på de mest overfladiske venene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på en) Disease Ontology, 27. mai 2016, Disease Ontology-ID DOID:3875, Wikidata Q5282129, http://purl.obolibrary.org/obo/doid.owl