Triumfbuen (roman)
Triumfbuen (originaltittel: Arc de Triomphe) er en roman av den tyske forfatteren Erich Maria Remarque fra 1946. Boka ble utgitt på norsk i 1947.
Handlingen foregår i Paris i 1939, på et tidspunkt da de fleste skjønner at en ny krig er uunngåelig. Hovedpersonen er en tysk kirurg som oppholder seg illegalt i Frankrike, og som for tiden lever i Paris under navnet «Ravic». Hjemme i Tyskland har han vært utsatt for tortur og skarpe forhør fordi han var antatt å sitte inne med opplysninger om jøder og opposisjonelle som han hadde holdt skjult i huset sitt. Han ble satt i konsentrasjonsleir en tid, deretter innlagt på sjukehus, og greide så å flykte herfra til utlandet.
Seinere har han deltatt som lege på republikansk side under den spanske borgerkrigen. Etter Francos seier har han så endt opp i Paris. Franske myndigheter anerkjenner ikke flyktninger fra Tyskland, og «Ravic» lever hele tida under trussel om å bli avslørt og sendt ut av landet. Derfor lever han på Hotel International, som har spesialisert seg på å huse flyktninger av alle slag fra hele Europa. Han livnærer seg ved å utføre vanskelige operasjoner på private klinikker. «Ravic» garanteres full diskresjon – men må finne seg i at oppdragsgiveren får æren og det meste av honoraret. Han fungerer dessuten som privat tilsynslege ved et bordell.
Under en nattevandring i Paris' gater støter han på den unge «Joan Madou», som streifer apatisk og formålsløst omkring midt på natta. Han forstår at han må ta hand om henne, og finner etter hvert ut at hun er på flukt fra et hotellrom der mannen – som hun var i ferd med å skilles fra – ligger død etter et slagtilfelle. «Ravic» tar hand om de praktiske sidene ved dødsfallet, og er fast bestemt på gjøre seg ferdig med saken og glemme «Joan».
Mye mot sin vilje oppdager han at han har begynt å få følelser for «Joan». Han har vært fast bestemt på ikke å knytte seg til noe eller noen, men må etter hvert innse at han er blitt like avhengig av henne som hun av han. De trykkende ytre omstendighetene skal imidlertid snart vise seg å gjøre forholdet komplisert.
Et annet spenningsmoment ligger i gjensynet med Gestapo-mannen «Haake», som var forhørsleder i fengslet i Berlin. Nå oppholder «Haake» seg tidvis i Paris som spion. Skal «Ravic» prøve å få hevn, og hvordan skal det i så fall skje?
Mens forholdet til «Joan» og oppgjøret med «Haake» nærmer seg en løsning, rykker også verdenskrigen nærmere utover sommeren 1939. Romanen slutter den dagen Frankrike erklærer Tyskland krig.