Trio mineralvannfabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logoen var godt kjent i hele Telemark
Etiketter brukt på Trios produkter

Trio mineralvannfabrikk ble startet i Skien i 1924 av Knut Hansson Kåsa[1] (1894 -1980), bondegutt fra Eidsbygda i nåværende Nome kommune.

Fabrikken lå lenge i Gjerpensgate i nordre bydel i Skien, men trengte etter hvert mer plass og flyttet produksjonen til det nye industriområdet Kjørbekk i 1976. Trio brus og Trio epledrikk var kjent for "alle" telemarkinger - Telemark og Vestfold var viktigste salgsområder.

Fabrikken hadde på et punkt agentur for Coca Cola i Telemark, noe som ga bedriften et betydelig løft.[1] Trio måtte dog i 1980 se sitt agentur overlevert til Lundetangen, da Ringnes kjøpte opp bryggeriet og Coca Cola kom inn på eiersiden.[1] Med tap av Coca Cola tok Trio kontakt med Pepsi Cola, og fikk napp.[1] Fra 1. januar 1981 hadde bedriften franchiseavtale for produksjon og salg av Pepsi i Telemark og Vestfold.[1] Salget av Pepsi ble tredoblet, og på det meste hadde Trio 52 ansatte[1] (1998[2]).

Nedturen kom i 1998, hvor Coca Cola gikk ut og bygde sitt eget tapperi i Oslo.[1][2] Ringnes fikk interessen for, og tok over produksjonen av Pepsi fra Trio.[1] Selskapet forsøkte på en franchiseavtale med Royal Crown Cola, men dette ga ikke de samme økonomiske resultatene og selskapet måtte nedskalere.[1]

Trio Fabrikker endret i 1998 navn til Trio Bryggeri[trenger referanse] og startet med ølbrygging i tillegg til brusproduksjon og eplepressing.[2]

Knut Hansson Kåsa var en selvlært gründer og forretningsmann, var samfunnsinteressert og hadde flere styreverv i lokalt samfunnsliv. Han hadde også stor interesse for kultur og språk - var leikleder i folkedans-miljøet og var aktiv målmann hele sitt liv. Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv i 1980.[3] Samme år overtok sønnen Hans Eirik Kåsa ledelsen av bedriften og utviklet virksomheten videre. I 2002 ble Trio solgt til Macks Ølbryggeri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i Ulvenes, Halvor (10. februar 2017). «(+) Historia om Trio»Betalt abonnement kreves. varden.no (norsk). Besøkt 26. februar 2024. 
  2. ^ a b c Hjort-Sørensen, Ørnulf (7. januar 1998). «Lokal-pilsen er klar til påske». Telemarksavisa. s. 6. «Trio [...] besluttet høsten 1996 å starte plaleggingen av sin egen ølproduksjon. [...] For det er en viss fare for at erkerivalen, storebror Ringnes fra 2001 overtar tappingen av Pepsi. Orklas drikkevaregigant må som kjent gi slipp på Coca-Cola. [...] Aass Drammen-produserte Lundetangen har fått et godt fotfeste i Grenland. Men, sier Kåsas, Trio skal i første rekke konkurrere med nettop Ringnes og de andre store. [...] Trio bryggeri har ansatt Bjørn Gundersen som bryggermester. Han brygget på Lundetanger [...]. Bedriften har investert syv millioner i det nye produksjons- og lagerbygget, og selve bryggerkjeden koster 13 millioner kroner. [...] Bryggeriet har for tiden 52 ansatte.» 
  3. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 26. februar 2024. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Eilert Kvernes. Frisk Flytande Frukt Fremjar Folkehelsa. I: Soger om levd liv. Årbok for Telemark 2007. s. 130 - 142
  • Halvor Ulvenes. Historia om Trio. I: Varden, 10.feb. 2017.
  • Halvor Ulvenes. Bondegutten med suksess i byen. I: Det hende i Telemark : Historier om dåd og udåd fortalt i Varden. Bø: Eldhuset, 2018