Trikolorvindel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trikolorvindel
Trikolorvindel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Convolvulus tricolor
L.
Norsk(e) navn: trikolorvindel
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: søtvierordenen
Familie: vindelfamilien
Tribus: Convolvuleae
Slekt: åkervindelslekta
Habitat: tørre, åpne steder
Utbredelse: middelhavsområdet, forvillet andre steder

Trikolorvindel (Convolvulus tricolor) er en plante i vindelfamilien.

Den er en ettårig, håret urt som vanligvis blir 10–40 cm høy. Vekstformen er opprett eller utoverliggende. Bladene er ovale til elliptiske, bredest ovenfor midten, helrandede og sittende. Villformen har trefargede blomster som er mørkeblå, hvite lenger inne og gule i midten. Blomstene er 20–50 mm brede og sitter enkeltvis på en lang, sidestilt stilk. Frukten er en hårete kapsel med 4 frø.

Trikolorvindel vokser på tørre, åpne steder som brakkmark og vegkanter. Den er naturlig utbredt i det vestlige og sentrale middelhavsområdet, men finnes forvillet andre steder, som i Makaronesia og det østlige middelhavsområdet. Arten dyrkes som en sommerblomst i hager. De dyrkede plantene kan ha blomster i ulike sjatteringer av blått eller rosa. De åpner seg kun i solskinn.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 185. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • «Convolvulus tricolor susp. tricolor». Flora iberica (PDF) (spansk). XI. Madrid: RJB/CSIC. s. 270–272. 
  • E. von Raab-Straube (2018). «Convolvulus tricolor». Convolvulaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 7. oktober 2020. 
  • L. Månsson og B.K. Johanson (1996). Sommerblomstene våre. Oversatt av I. Handegård. Gyldendal. s. 79. ISBN 82-05-23237-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]