Tridactylidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tridactylidae
Tridactylidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tridactylidae
Norsk(e) navn:
Hører til: gresshopper,
rettvinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 140, seks arter i Europa, ikke i Norge
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Tridactylidae er en gruppe av rettvingene (Orthoptera) og tilhører en familiegruppe blant gresshoppene.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små gresshopper (mindre enn 10 mm), glatte, brokete fargede i svart og hvitt, gult eller rødlig. Kroppen er noe flat, kroppsformen minner mest om sirisser men de er ikke nært beslektet med disse. Hodet er avrundet med runde eller ovale fasettøyne. Antennene er tynne og perlekjede-formede, omtrent så lange som hodet, og består av 11 ledd. Pronotum er kort og krage-aktig, forvingene vanligvis velutviklede med smale. Beina er kraftige med ganske tynne føtter (tarser). Frambeina er tilpasset graving med flate legger og små, to-leddete føtter. Mellombeina er forholdsvis lange og tykke med to-leddete føtter, bakbeina har meget kraftige lår, leggen har noen plateformede utvekster som er til hjelp ved svømming, føttene er tre-leddete. Bakkroppen har fire ganske lange vedheng i spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse små gresshoppene graver gjerne på fuktige steder, for eksempel elvebredder. De kan hoppe ganske langt og svømmer også bra.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer i alle verdensdeler, men utbredelsen er spredt. I Sør- og Mellom-Europa forekommer det tre arter i slekten Xya, dessuten tre arter fra andre slekter.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

De fire kjente artene som utgjør gruppen Mongoloxyinae levde i Kritt-tiden. Men det er ikke helt klart om disse bør regnes til Tridactylidae. De eldste fossile artene som helt åpenbart hører til i denne familien er Burmadactylus grimaldii fra Kritt-tiden, Burma, og Guntheridactylus gruimalti fra tidlig eocen i Frankrike (Azar & Nel, 2008).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tridactylidenes nærmeste slektninger er familien Ripipterygidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]