Trenbolon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trenbolon
{{{navn}}}
Systematisk (IUPAC) navn
(8S,13S,14S,17S)-17-hydroxy-13-methyl-2,6,7,8,14,15,16,17-octahydro-1H-cyclopenta[a]phenanthren-3-one
Identifikatorer
CAS-nummer10161-33-8
ATC-nummer
PubChem25015
ChemSpider23383
Kjemiske data
FormelC₁₈H₂₂O₂
Molmasse270,162 g/mol
SMILESCC12C=CC3=C4CCC(=O)C=C4CCC3C1CCC2O
Terapeutiske data
KlassifiseringAnabolic agents

Trenbolon er et anabolt androgent steroid basert på nandrolon. Det har aldri vært brukt medisinsk eller blitt offisielt forsket på i mennesker. I landbruk har Trenbolon blitt brukt for å øke vekstraten til storfe. Steroidet blir også mye benyttet av kroppsbyggere og styrkesportutøvere. I tillegg til at Trenbolon står på WADAs dopingliste ble det også forbudt å bruke etter norsk lov i 2013 i likhet med mange andre dopingmidler.[1][2]

Trenbolon aromatiserer ikke til østrogen og det metaboliseres ikke til et sterkere androgen via 5α-reduktase enzymet, men det kan gi høye progesteronverdier.[3][4] Til tross for mange potensielle bivirkninger er steroidet mye brukt fordi det er veldig effektivt til å bygge muskler, forbrenne fett og øke styrken uten vannretensjon. Noen av mekanismene bak er bl. a. at Trenbolon binder veldig sterkt til androgenreseptorene i muskelvev, senker verdiene av kortisol og øker IGF-1, og at det kan hindre lipogenese.[4][5][6][7]

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Trenbolon er et av de aller mest effektive anabole steroidene, men også blant de med flest potensielle bivirkninger. Mange rapporterer økt seksualdrift ved bruk av Trenbolon, men ettersom det gir økte progesteronverdier kan det bl. a. også gi potensproblemer. Dette kan imidlertid motvirkes med f. eks. Viagra eller Cabergoline.

Hjerte- og karsystemet belastes mer av Trenbolon enn av de fleste andre anabole steroider. Økt hvilepuls, økt blodtrykk og forverret blodfettprofil er ikke uvanlig ved bruk. De fleste anabole steroider kan forbedre utholdenheten, men Trenbolon har som regel helt motsatt effekt.

Økt kroppstemperatur og svetting rapporteres hyppig av brukere, særlig etter måltider med mye karbohydrater. For noen reduseres matlysten. Søvnproblemer er ikke uvanlig.

At steroidebrukere blir aggressive er i hovedsak en myte, men Trenbolon er et av de få anabole steroidene som har denne effekten på en signifikant andel av brukerne. Trenbolon har også andre potensielle psykiske bivirkninger som man ikke ser ved bruk av andre anabole steroider.

Referanser[rediger | rediger kilde]