Trekomponentmodellen (markedsføring)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En visualisering av trekomponentmodellen
En visualisering av trekomponentmodellen

Trekomponentmodellen er en etablert oppfatning om at holdninger består av tre grunnleggende komponenter: kognisjon, affeksjon og konasjon.

I markedsføring er det viktig å forstå forbrukernes holdninger og dette kan man skaffe innsikt om ved å studere de tre komponentene til modellen. Her kan man også gå inn på en eller flere av komponentene om man ønsker endring eller å styrke holdningene til et objekt. Ved å oppnå en god balanse mellom disse tre vil det lede til at forbrukeren får en relativ stabil holdning.[1]

Den kognitive komponenten[rediger | rediger kilde]

Den kognitive komponenten består av en forbrukers kunnskap, oppmerksomhet og oppfatning om at objekt eier visse egenskaper. Forbrukeren kan for eksempel være rettet mot hvordan et objekt smaker, lukter eller bakgrunn. Kunnskapen eller oppfatningen kan være basert på egne objektive kriterier og erfaring, eller hvilke egenskaper de selv mener objektet har.

Den affektive komponenten[rediger | rediger kilde]

Den affektive komponenten består av følelser og emosjoner knyttet opp mot et objekt som kan være positive og negative. Her vil da forbrukeren få en negativ eller positiv følelse mot et objekt, som for eksempel glede eller hat.

Den konative komponenten[rediger | rediger kilde]

Den konative komponenten henger sammen med forbrukerens intensjon om å handle i møte ved et objekt. Det vil være basert både på den kognitive komponenten og den affektive komponenten. Med dette så vil konative komponenten indikere forbrukerens intensjon om å gjennomføre en handling. Intensjonen som da indikerer en retning for handlingen kan ha ulik grad (styrke).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fagerstrand, Asle; Eg, Ragnhild; Johannesen, Magne; Vogt, Nina (2022). «Holdninger». Forbrukeratferd. Oslo: Gyldendal. s. 126–127.