Transamericapyramiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Transamerica Pyramid
Beliggenhet
LandUSA[1]
StedSan Francisco
Historiske fakta
FormålKontor
Eier(e)Transamerica Corporation
ArkitektWilliam Pereira
StilretningFuturistisk arkitektur
Etablert1969
Påbegynt1969
Ferdigstilt1972
Bygningsdata
Høyde260 meter
Etasjer48
Kart
Kart
Transamericapyramiden
37°47′42″N 122°24′10″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Transamericapyramiden er den høyeste og lettest gjenkjennelige skyskraperen i bybildet til San Francisco. Skyskraperen rager 260 meter over bakken og inneholder 48 etasjer med butikk- og kontorlokaler. Bygningen ble påbegynt i 1969 og sto ferdig oppreist i 1972. Den er for tiden regnet som den 76. høyeste bygningen i verden (2007).

Selv om bygget ikke lenger er hovedkvarteret til Transamerica Corporation har bygget fremdeles nær tilhørighet til selskapet og er en del av selskapets logo. Bygningen skaper ofte assosiasjoner til San Francisco og har etterhvert blitt et av de mange symbolene på byen. Bygget ble tegnet av arkitekten William Pereira, og møtte mye motbør under planleggingen og byggingen. I 1999 ble Transamerica Corporation oppkjøpt av det nederlandske forsikringsselskapet AEGON. Da de ikke-forsikringsrelaterte delene av det som tidligere var Transamerica ble solgt til GE Capital, beholdt AEGON bygningen for investeringsformål.

Bygningen er en høy, firesidet pyramide med to fløyer på hver sin side av bygget. Fløyen på østsiden av bygget inneholder en heissjakt, mens fløyen på vestsiden inneholder trapper og et røyktårn. Toppen av bygningen er et spir som inneholder fire kameraer rettet mot hver sin himmelretning, og som fungerer som en virtuell utsiktsplattform. Fire skjermer i resepsjonen viser utsikten fra disse kameraene hele døgnet. Bygningen inneholder også en utsiktsplattform i 27. etasje, men denne ble stengt etter terroristangrepene 11. september 2001, og erstattet med den virtuelle utsiktsplattformen. Toppen av bygget er dekket med aluminiumsplater. Rundt juletider, høsttakkenfesten («Thanksgiving») og uavhengighetsdagen, 4. juli, blir det tent et sterkt, hvitt lyst på toppen av bygningen.

Transamericapyramiden var den høyeste skyskraperen vest for Mississippi-elven i perioden 19721974 (overgikk Bank of America Center i San Francisco), da det ble forbigått, noe ironisk, av Aonsenteret i Los Angeles, som ble tegnet av Pereiras tidligere forretningspartner Charles Luckman.

Bygningen er regnet for å ha vært mål for terroristangrep som ble avverget i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 62499, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]