Trafikklærer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trafikklærer er et yrke som gir kjøreskoleelever nødvendig opplæring for å ta førerkort for bil, motorsykkel, lastebil og andre motoriserte kjøretøy.

I Norge er det påkrevet med godkjenning fra Statens vegvesen for å arbeide som trafikklærer. Godkjenningen forutsetter at man oppfyller kravene i § 6-2 i forskrift om trafikkopplæring og førerprøve m.m. Utdanningen gis ved Høgskolen i Nord-Trøndelags avdeling i Stjørdal og ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De fleste tar utdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag hvor det har vært trafikklærerutdanning siden 1972. Høgskolen i Oslo og Akershus startet med trafikklærerutdanning i 2013 og har begrenset antall studieplasser. Det er en toårig grunnutdanning som gir rett til å undervise for førerkort klasse B. Tilleggsutdanning gir kompetanse til å være faglig leder ved en trafikkskole, og til å undervise for andre førerkortklasser. Det er også mulig å bygge på grunnutdanningen til Bachelorgrad og Mastergrad.

Trafikklærere med utdanning fra utlandet (som regel fra Sverige eller Danmark), kan også undervise i Norge, men må gjennomgå en prøveperiode for å kunne undervise i Norge.

De fleste trafikklærere arbeider ved trafikkskoler, men utdanningen gir også relevant kompetanse for annet trafikksikkerhetsarbeid, og for arbeid i Statens vegvesen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]