Tove Stang Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Tove Stang Dahl (født 9. november 1938, død 11. februar 1993 i Oslo) var en norsk jurist, kriminolog og feminist, professor i kvinnerett ved juridisk fakultet, Universitetet i Oslo fra 1988 til sin død.

Hun var cand.jur. fra 1965, og arbeidet siden ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Først, fra 1965 til 1977, ved Institutt for kriminologi og strafferett, og fra 1977 ved Institutt for offentlig rett. Hun var en sentral person ved opprettelsen av faget kvinnerett ved UiO i 1975, og tre år senere, i 1978, ble hun leder av den nyopprettede Avdeling for kvinnerett ved Institutt for offentlig rett. Hun ble utnevnt til professor i kvinnerett i 1988.

Hun tok doktorgrad i 1978 med avhandlingen Barnevern og samfunnsvern, en analyse av barnevernet anno 1900.

Sitat Grunntanken er at rettsreglene ikke kan studeres isolert. De må sees i sammenheng med kvinners livsvilkår og stilling i samfunnet, og vurderes ut fra verdier som rettferdighet, frihet og verdighet. Gjennom metodearbeidet la hun også et grunnlag for å bringe kvinneperspektivet inn på andre områder, som trygderett, sosialrett og kriminologi. Tove Stang Dahls program for bedring av kvinners posisjon i retten og i samfunnet var ikke å gjøre kvinner lik menn, men å oppvurdere kvinners egenskaper og aktiviteter. Tove Stang Dahls kvinnerettslige arbeider har inspirert jurister og kvinneforskere i mange land. Sitat
Erling Selvig og tre andre kolleger i minneord i Aftenposten, 18. februar 1993

Hennes banebrytende innsats for faget kvinnerett ble blant annet markert med utgivelsen av de to artikkelsamlingene Kvinnerett I og Kvinnerett II i 1985, som hun redigerte. Hun skrev en «Innledning til kvinneretten» , som er systematisk fremstilling av kvinnerettens verdigrunnlag og metode. Dette arbeidet er oversatt til flere språk.

Hun mottok flere priser for sitt arbeid, blant annet ble hun i 1986 æresdoktor ved Københavns Universitet. Hun var styremedlem i Fritt Ord, medlem av Rådet for humanistisk forskning i NAVF, og aktiv i oppbyggingen av kvinnesekretariatet i NAVF.

Hun var datter av Nic. Stang og Ragna Thiis Stang, og gift med Hans Fredrik Dahl.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

  • Annelene Svingen. Tove Stang Dahl : en annotert bibliografi over bøker og artikler: Oslo : Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo , 1994 – 33 s. – (Kvinnerettslige studier ; nr 34) (Institutt for offentlig retts skriftserie ; nr 4/1994).