Tosterup slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tostrup Slot

Tosterups slott (Tostrup slot) er et slott i Tomelilla kommun, Skåne, Sverige, cirka 12 km nordøst for Ystad. Noen kilometer vest for Tosterup ligger restene etter et eldre borganlegg som i dag kalles Vallen eller Ise(n)grims borg. Dette har muligvis vært Tosterups forgjenger.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottets eldste kjente eier var Axel Eskildsen av Muleslekten. Han levde omkring 1330. Gjennem hans datter Barbara skal slottet være kommet til hennes mann, Torkild Nielsen Brahe til Gyllebo. Han måtte flykte anklaget for mord, og tapte derfor sitt gods. Tosterup skal omkring 1440 være kommet tilbake til slekten via sønnesønnen Axel Pedersen, men dette er omstridt.

Dennes sønnesønn igjen Axel Pedersen Brahe vet man dog at har vært eier av Tosterup. Hans sønnesønn Jørgen Thygesen Brahe (død 1565) oppførte slottets høye tårn. Det var hos ham, onkel Jørgen, at den senere berømte astronomen Tycho Brahe, vokste opp, og det kan spekuleres i om ikke det var her i tårnet han begynte å tenke over stjernene, når han ellers hadde fri fra latinskolen i Ystad. Faren Otte ønsket at gutten skulle ha en militær utdannelse, som skikk og bruk var for hans stand. Men onkel Jørgen holdt på, at latin og den boklige veien med jus og statskunnskap var den riktige veien for Tyge.[2]

Jørgen Ottesen Brahe med frue Ingeborg Parsbergs navn på den nærliggende kirke

I 1571 arvet Tychos bror Jørgen slottet, og han utbygget Tosterup likesom han istandsatte Tosterup kirke med tanke på et slektsmausoleum. Han døde imidlertid av pest i 1601 sammen med sin kone på Gunnerstorp, og ble begravet der, samme år som Tycho Brahe døde i Prag.

Slottet gikk i arv på slektens sverdside frem til 1640, hvor den utdøde. Da overgikk det etter Tyge Axelsens død til lensmann på Malmøhus Tage Thott, også kalt den "skånske konge". Etter hans død i 1656 gikk Tostrup i arv til datteren Jytte Thott gift med Jørgen Krabbe. Sistnevnte endte sine dager på Stortorvet i Malmö i januar 1678, hvor han ble henrettet, dømt for sin støtte til snapphanene og den danske sak. Enken måtte oppgi det ene skånske godset etter det andre (Krogholm, Høgestad), og til sist mistet hun Tosterup i 1688.

Ironisk nok ble det overtatt av Skånes generalguvernør Rutger von Ascheberg. Han hadde høsten 1677 utmerket seg ved å fullstendig skamherge Krogholm slott, mens Krabbe satt fengslet i Malmö.

Slottet preges i dag av ombygningene på 1760-tallet, og eies nå av Jörgen Ehrensvärd.

Tosterup med voldgrav

Tosterups eiere frem til 1688[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen av 1300-tallet:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carelli, Peter: Det Medeltida Skåne, Historiska Media, 2007
  2. ^ Kousholt, Bjarne: Tycho Brahe og den nye stjerne, Polyteknisk Forlag, 2002

Kilder[rediger | rediger kilde]

Stilling, Niels Peter: Kulturminder i Skåne, Politiken, 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]