Tosterup kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tosterup kirke
OmrådeTomelilla kommune[1]
BispedømmeLund erkebispedømme
Beliggenhet
Kart
Tosterup kirke
55°28′45″N 13°59′09″Ø
Inskripsjonstavle på kirken til minne om Jørgen Brahe til Tostrop og hans kone Ingeborg Pasberg til Gunnerstrups gjenoppføring av kirken.

Tosterup kirke (svensk: Tosterups kyrka) er en kirkebygning tilknyttet Tosterup herregård i det sydlige Skåne, Tomelilla kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken har røtter tilbake til 1100-tallet, med kalkmalerier fra 1400 og 1500-tallet. Under Den nordiske syvårskrig ble kirken sterkt skadet, og i 1598 begynte Jørgen Ottesen Brahe en gjenoppbygging. Benkeinnredningen stammer fra denne tiden, hvor de fremste benkene viser Brahes våpen på mannssiden og Pasbergs på kvinnesiden. De to innredet et gravvelv til seg selv, hvor de dog aldri kom til å hvile – de døde av pest etter et besøk på Kulla-Gunnerstorp i 1601, og ble begravet i Allerums kirke.

Wittskøvlemesteren hadde fått i oppdrag å utsmykke kirken i den hellige Birgittas ånd. På hederplassen, i triumfbuen, ses Birgitta ved sin bokstol, i koret ses legenden om Sankt Jørgen og dragen.

I våpenhuset finnes en praktfullt utsmykket barokkiste etter Jørgen Iversen Krabbe, som ble arkebusert på Stortorvet i Malmø i januar 1678. Dessuten finnes en gravsten etter Tyge Brahe den eldre, tilvirket av Adam van Düren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]