Torvald Eiriksson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torvald Eiriksson
Thorvald Eiriksson wounded by the red men.jpg
Thorvald Eriksson skadet av indianerne...
Fødtca. 975Rediger på Wikidata
IslandRediger på Wikidata
Dødca. 1006Rediger på Wikidata
VinlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, sjøfarerRediger på Wikidata
Far Eirik RaudeRediger på Wikidata
Søsken Frøydis Eiriksdatter, Leiv EirikssonRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Torvald Eiriksson (norrønt Þorvaldr Eiríksson) var sønn av Eirik Raude og bror av Leiv Eiriksson. Han hadde enda en bror som het Torstein og ei halvsøster ved navn Frøydis. Antagelig var Leiv den eldste broren og da ble sannsynligvis Torvald født en gang etter Leiv, kanskje rundt 975. Hans mor het Tjodhild og lite vites om henne, bortsett fra at hun ble kristen, men ikke faren.

Torvald nevnes, som med Leiv Eiriksson, i to sagaer: Eirik Raudes saga og Grønlendingenes saga, som begge er noen ulike detaljer om hendelsene. I henhold til den første sagaen var Torvald med på Torfinn Karlsevnes ekspedisjon til Vinland. Han ble drept av en av de innfødte som de norrøne kaller for skrælinger, men den enslige innfødte blir her kalt for énføting:

Torvald, sønn til Eirik Raude, satt ved styret, og énføtingen skjøt en pil i småtarmene på ham. Torvald drog ut pilen og sa: «Jeg er fet i isteret. Vi har funnet et godt land, men det er uvisst om vi skal få bruke det.» Torvald døde av dette såret like etterpå.

I Grønlendingenes saga har Torvald en egen ekspedisjon til det nye landet i Nord-Amerika. Han har den andre seilasen etter broren Leiv ettersom han mente at landet ikke var godt nok utforsket. Han får låne brorens skip og seiler med tretti mann. De overvintrer i Leivsbuene på Vinland og lever av fiske. Når våren kommer utforsker Torvald og mennene hans landet mot vest. De finner ikke spor av mennesker, unntatt en kornåker. De drar så tilbake til leiren for vinteren. Den neste sommeren utforsker Torvald øst og nord for leiren.

De kommer over tre skinnbåter med tre menn i hver. Det er første gang de treffer innfødte. De dreper alle sammen, unntatt en som slipper unna. En stund senere kommer skrælingene tilbake med en større flokk og skyter med piler på dem en stund før de flykter. Så sier sagaen:

Torvald spurte sine menn om noen var såret; de sa at de ikke hadde fått noe sår. «Jeg har fått et sår under armen,» sa han. «Det fløy en pil inn mellom relingen og skjoldet, og den traff meg under armen. Her er pilen; men dette fører nok døden for meg. Jeg rår dere til å se å komme dere på hjemvegen snarest. Meg skal dere føre ut på hovden der jeg synes det måtte være godt å bo. Kan hende blir de sanne de ordene som falt meg i munnen, at jeg får bo der en stund. Dere skal gravlegge meg der og sette ett kors ved hodet og ett ved føttene, og så skal dere alltid siden kalle stedet Krossanes.»

Torvald Eiriksson dør altså en gang rundt 1006. Han er den første europeeren som blir drept av indianere og gravlagt i Amerika.