Tornquistsonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tornquistsonen (eller Sorgenfrei–Tornquist-sonen, eller Tesseire-Tornquist-sonen) er en av de største forkastningssoner i Nord-Europa.

Den går fra Ukraina og nordvestover, gjennom Kaliningrad i Russland og tvers over Bornholm, Sydsverige, Nordsjælland og Kattegat til Vendsyssel og Thy i Danmark. Den fortsetter så et stykke ut i Nordsjøen. Den er særlig tydelig på Bornholm som et skille mellom bergarter av svært ulik alder, med inntil 1,2 mlliarder tidsforskyvning i bergartene på overflaten.

Sverige og Danmark blir ofte rammet av mindre jordskjelv langs denne sonen som man knapt legger merke til. Men i 1841 var det et relativt kraftig jordskjelv i Thy. I 1985 var det den 15. juni et jordskjelv med styrke 4,5 på Richterskalaen med Nordsjælland med episenter i havet nord for Gilleleje. I 2008, den 16. desember kl.06,20 kom et jordskjelv med episenter øst for Malmö i Skåne med styrke 4,8.

Det er den tyske geologen Alexander Tornquist som er blitt opphavsmann for sonens navn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • J. Znosko, A. Guterch: «Tiefenbau und Tektonik der Tesseire-Tornquist-Zone», i Zeitschrift für angewandte Geologie, Bd. 33, Nr. 8, S. 213-218, Berlin 1987