Torkild Valand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Torkild Valand
Født 24. juni 1842
Død 17. september 1892

Torkild Andersen Valand (født 24. juni 1842, død 17. september 1892) var en predikant som var menighetsforstander i Menigheten Samfundet i Egersund og Helleland fra stiftelsen i 1890 til sin død. Han var svoger til menighetens stifter Bernt Lomeland og medvirket i det arbeidet han drev. Ifølge en skribent skal Bernt Lomeland ha omtalt ham som «prestemannen vår».

Torkild Valand ble født på Valand i Holum sogn ved Mandal, nær Harkmark kirke. Mer nøyaktig angis stedet han ble født til lnr. 328, 5¼ eng av en skribent. Han var sønn til smeden Anders Jonson fra Finsådal i Øyslebø som var husmann og bygdesmed med egen smie på vestre Valand.

Slik det var vanlig kom Torkild tidlig i tjeneste som gjeter. Som ung gjetergutt pådro han seg forkjølelse og ble astmatisk, en sykdom han slet med resten av livet. Som ung mann fikk han hjelp til å gå på almueskole, et toårig studium hvor religion og bibelkunnskap var blant fagene.

Av en privatmann fikk han senere støtte til å gå på Holt seminar fra 1863 til 1865. Han giftet seg med Inger Olsdatter Harkmark i Harkmark kirke den 5. mai 1868, og kort etter det ble han ansatt som skolelærer og kirkesanger i Sirdal. Sykdommen gjorde at han var vár for klimaet, og han flyttet til Mandal og senere til Nodeland i Greipstad. En kort tid bodde han i Kristiansand før han fikk stilling i Menigheten Samfundet i Egersund.

Menigheten Samfundet lærer at Bibelen er det eneste grunnlaget for læren og støtter den uforfalskede lutherske lære. Torkild Valand støttet dette med henvisning til grunnloven. Menigheten legger vekt på de fem kirkesymbolene som er Den nikenske trosbekjennelse (325 e.kr.), Den athanasianske trosbekjennelse, Den apostoliske trosbekjennelse, Luthers lille katekisme og Den augsburgske konfesjon (1530 e.kr.).

Ifølge en skribent fremholdt Torkild Valand læren om syndefallet og arvesynden, oppreisningen, gjenfødelsen og bibelordets virkning. Kildene for detaljene i dette er ikke direkte tilgjengelige. Blant kildene for informasjon om Torkild Valand er boka Samfundets Historie, bind 1.