Torgunrudbåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Torgunrudbåten er en båt som lå under vannet som vrak i Mjøsa utenfor Torgunrud i bygda Feiring i Eidsvoll kommune.

Den var gjenstand for flere marinarkeologiske undersøkelser i løpet av 1980-årene. En oppmåling av vrakrestene som lå spredt omkring skrogbunnen som fremdeles er i et stykke, gav detaljkunnskaper om hvordan en føringsbåt var, hvordan den var bygd og dens utseendet.

Torgunrudbåten som sank en gang på begynnelsen av 1800-tallet, hadde blitt bygget på slutten av 1700-tallet eller begynnelsen av 1800-tallet. Alt tyder på at denne båten representerte de største føringsbåtene som senere utviklet seg til de større mjøsjaktene.

Den er ca. 19 til 20 meter lang og 6 meter bred, er spissgattet med krumme stevner og som de fleste båtene av den samme type relativt flatbunnet med en solid kjøl. Riggen var dessverre tatt av da denne båten sank, men masten som stod forrest på skroget var høy og hadde trolig råseil.

Som klinkbygd båt hadde den smale hudbord og ved oppmålingen var ca. tjue hudbord fra kjølen til relingen og et stort antall spanter, kanskje over tjue i alt, registrert. En meget robust farkost som var godt tilpasset forholdene på Mjøsa. Dessuten er den mest sannsynlig bygget i gran, muligens furu.

Topografien ved funnstedet er tilsynelatende ingen god havn med steinete strand der veien fra Feiring Jernverk ender i vannkanten. Dette neset kalles Sotodden, og var i sin tid en omlastingshavn med flere mindre båter som losset lasten på føringsbåten og senere mjøsjakten over til land.

Sotodden ble brukt som havn for Feiring Jernverk. Eieren av Feiring Jernverk var Carsten Anker, som også eide Eidsvoll Verk. Råjern fra Feiring Jernverk ble transportert ned til Sotodden for videre transport på Mjøsa. Dette skjedde i perioden Feiring verk var i drift, mellom 1806 og 1819. Råjernet ble fraktet til Eidsvoll Verk for videre foredling. Man antar at Torgunrudbåten var i slik virksomhet da den sank.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Julsrud Berg, Arne: Damp- og motorbåter på Mjøsa 1996 ISBN 82-994067-0-6
  • Thuesen, Gunnar: «Feiring Jernverk», artikkel i Volund, årbok for selskapet Norsk Teknisk museum, Oslo 1953