Gyldenstierne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gyldenstierne
Gyldenstjerne, Gyllenstierna
LandDanmark, Sverige

Gyldenstierne eller Gyldenstjerne, i Sverige Gyllenstierna, er en skandinavisk, opprinnelig dansk, adelsslekt.

I Hamlet refererer William Shakespeare til slekten, samt til en annen kjent dansk adelsslekt, Rosenkrantz, i det Hamlets to følgesvenner heter Guildenstern og Rosencrantz.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet er hentet fra slektsvåpenet som i skjoldet har på blå bunn en gyllen stjerne.

Opprinnelse og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slektens første kjente medlem er ridder Niels Eriksen til Ågård i Jylland, som omtales i 1314. Slektsmedlemmer har senere spilt en fremtredende rolle i Danmarks, Sveriges og Norges historie. I Danmark er slekten utdødd i mannslinjen allerede i 1729.

Den danske ridderen Mogens Henriksen Gyldenstierne (død 1569) var lensherreAkershus fra 1527, og hans etterfølger var den danske slektningen Erik Olufsen Gyldenstierne (død 1536). Den danske riksråden Axel Gyldenstierne (ca. 1542–1603) var stattholder i Norge 1588–1601.

Til Sverige kom slekten på 1400-tallet med riksråden Erik Eriksson till Fågelvik. Flere grener av slekten fikk adelstitler som friherre og greve. En rekke medlemmer av slekten har hatt framstående stillinger i svensk samfunnsliv gjennom historien og bl.a. eid Steninge slott.

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Etter middelalderen har slekten i Sverige brukt våpenmerker med sammensatte skjold, flere hjelmer med hjelmtegn, skjoldholdere, rangkroner og annet heraldisk utstyr.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]