Toothing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Toothing (eng.) var opprinnelig en mediebløff om bruk av blåtannmobiltelefoner eller PDAer til å elektronisk signalisere overfor andre at man er tilgjengelig for seksuelt samkvem, ofte offentlig og med ukjente mennesker. Konseptet toothing ble iscenesatt som en avart av det virkelige fenomenet dogging, der tilfeldig sex på offentlig sted med fremmede er hovedkonseptet, men altså ikke ved hjelp av blåtannteknologien som kommunikasjonsmiddel.

Funksjonen man angivelig nyttiggjorde seg av er muligheten til å søke etter andre mobile enheter i nærheten som har blåtann (rekkevidden er rundt 10 meter), for eksempel mobiltelefoner eller lommedatamaskiner. Dersom man ønsker å gjøre apparatet tilgjengelig for søk, må man navngi enheten. Det er dette navnet eller referansen som blir brukt til å signalisere at man er tilgjengelig for toothing. Man kan dermed søke etter apparater med blåtann og således finne ut om det er andre med interesse for toothing i nærheten (eksempel: «toothing?»). Videre kan modifisering av navnet på samme måte fungere som en kommunikasjonsmedium for nærmere avtale, omtrent som ved SMS over mobilnettet. Den tekniske funksjonen er fortsatt reell, det som derimot ble avslørt som usant var bruken av teknologien i forbindelse med seksuelle aktiviteter.

Den store bløffen[rediger | rediger kilde]

Det kan se ut som toothing begynte i mars 2004 i form av et falskt forum opprettet av Ste Curran, sjefredaktør for spillmagasinet Edge og eks-journalist Simon Byron. Etter de første medieoppslagene kom det frem påstander om at fenomenet toothing aldri hadde eksistert. Etter en kritisk artikkel på Slashdot innrømmet grunnleggerne av forumet 4. april 2005 at hele saken var oppdiktet.[1] Kameratgjengen hadde overtalt sine venner til å delta i fiktive fora på nettet og således skapt et inntrykk av at toothing virkelig foregikk.

Toothing likevel[rediger | rediger kilde]

Selv om idéen om toothing ble opprettet som en bløff koblet den sammen de svært reelle konseptene trådløse nettverksforbindelser over korte avstander og ønsket om seksuelle partnere. Nyere informasjon fra mer troverdige kilder[2] viser imidlertid at fenomenet virkelig eksisterer, men grunnet Blåtanns innskrenkede funksjonalitet og brukervennlighet er det ikke uventet at toothing først og fremst forekommer i ekstreme datingsituasjoner.

Populærkulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

I en episode av CSI: Miami refereres det til toothing når en av personene mister sitt politiskilt i forbindelse med en toothing-kontakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Toothing: The (Abridged) Truth». The Triforce. 4. april 2005. Arkivert fra originalen 20. november 2006. Besøkt 19. oktober 2006.  blogg
  2. ^ Heather Sharp (29. juli 2005). «Phone technology aids UAE dating». BBC News. Besøkt 19. oktober 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Produkter som muliggjør kontaktsøking lik toothing[rediger | rediger kilde]