Tommy Sørbø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tommy Sørbø
Født8. okt. 1953Rediger på Wikidata (69 år)
Beskjeftigelse KunsthistorikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Tommy Sørbø (født 8. oktober 1953) er en norsk forfatter, kunsthistoriker, og dramatiker.

Han har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, skrevet for en rekke norske institusjonsteater, blant annet Agder Teater, Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret og Sogn og Fjordane Teater. Han har skrevet for radioprogrammet Hallo i uken. Han er en populær kulturformidler og aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, flere av dem med en humoristisk vinkling.

Han er bror til Lars Sørbø.

Offentlig debatt[rediger | rediger kilde]

Nytt Munch-museum[rediger | rediger kilde]

Tommy Sørbø har blant annet engasjert seg i debatten om nytt Munch-museum. I et innlegg med overskriften I fakkeltog for den gode smak [1] i Aftenposten 23. oktober 2012 karakteriserte han Lambda, vinnerutkastet i arkitektkonkurransen, på følgende måte:

«Lambda er simpelthen et så generelt bygg, at hvis ikke det hadde blitt tegnet av Herreros, ville det ha blitt tegnet av en annen av tidens arkitekter. Lambda er et bygg som bekrefter og lukker, det motsatte av Munchs kunst som ryster og åpner.»

I et nytt innlegg i samme avis 22.11.2012 under overskriften Pent, stygt eller sant? [2] følger han opp med å forklare hvorfor det vakte rabalder da Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn uttalte at Lambda var «Ikke akkurat pent»:

«... arkitekturen har ikke lenger skjønnhet som mål. Med funksjonalismen på 1920-tallet beveget arkitekturen seg bort fra de skjønne kunster.»

Og videre:

«Stygt og pent kan jo alle mene noe om, men hva som er funksjonelt og dermed sant, det må det fagfolk til for å kunne uttale seg om. De fleste arkitekter smiler fremdeles overbærende når folk de bygger for snakker om hva de liker og ikke liker.»

Sitater[rediger | rediger kilde]

I det omtalte debattinnlegget Pent, stygt eller sant? refererer Sørbø til Bourdieus teori om smak som markør for sosial tilhørighet:

Laquote.svgDen franske sosiologen Pierre Bo[u]rdieus 40 år gamle teori om smak som markør for sosial tilhørighet har selv blitt en markør for sosial tilhørighet. Kjenner du din Bo[u]rdieu vet du at du har god smak. Kjenner du ham ikke tror du at du har god smak.Raquote.svg

Pent, stygt eller sant?, Aftenposten 22.22.2012

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tommy Sørbø (23. oktober 2012). «I fakkeltog for den gode smak». Aftenposten. «Også jeg burde ha gått i fakkeltog for Lambda i kveld. Det er to grunner til at jeg ikke gjør det.» 
  2. ^ Tommy Sørbø (22. november 2012). «Pent, stygt eller sant?». Aftenposten. «Hvis du misliker Lambda har det ikke noe med bygget å gjøre, men deg selv.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]