Hopp til innhold

Tommy Sørbø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tommy Sørbø
Født8. okt. 1953Rediger på Wikidata (70 år)
BeskjeftigelseKunsthistoriker
SøskenLars Sørbø
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Tommy Sørbø (født 8. oktober 1953) er en norsk forfatter, kunsthistoriker og dramatiker.

Han har arbeidet som museumslektor på Nasjonalgalleriet, og skrevet scenetekster for en rekke norske institusjonsteater, blant annet Agder Teater, Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret og Sogn og Fjordane Teater. Han leverte også tekster til NRKs radioprogram Hallo i uken. Han er en populær kulturformidler og aktiv samfunnsdebattant, og har skrevet en rekke bøker om kunst og kultur, flere av dem med en humoristisk vinkling.

I 2017 mottok han Porsgrunn kommunes kulturpris.[1]

Familie[rediger | rediger kilde]

Tommy Sørbø er bror til Lars Sørbø.

Offentlig debatt[rediger | rediger kilde]

Nytt Munch-museum[rediger | rediger kilde]

Tommy Sørbø har blant annet engasjert seg i spørsmål som gjelder byutvikling og arkitektur.[2][3]

Under debatten om nytt Munch-museum i Oslo skrev han et innlegg med overskriften I fakkeltog for den gode smak [4] i Aftenposten 23. oktober 2012. Der karakteriserte han Lambda, vinnerutkastet i arkitektkonkurransen, på følgende måte:

«Lambda er simpelthen et så generelt bygg, at hvis ikke det hadde blitt tegnet av Herreros, ville det ha blitt tegnet av en annen av tidens arkitekter. Lambda er et bygg som bekrefter og lukker, det motsatte av Munchs kunst som ryster og åpner.»

I et nytt innlegg i samme avis 22. november 2012 under overskriften Pent, stygt eller sant?[5] fulgte han opp med å forklare hvorfor det vakte rabalder da Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn uttalte at Lambda var «Ikke akkurat pent»:

«... arkitekturen har ikke lenger skjønnhet som mål. Med funksjonalismen på 1920-tallet beveget arkitekturen seg bort fra de skjønne kunster.» Og videre: «Stygt og pent kan jo alle mene noe om, men hva som er funksjonelt og dermed sant, det må det fagfolk til for å kunne uttale seg om. De fleste arkitekter smiler fremdeles overbærende når folk de bygger for snakker om hva de liker og ikke liker.»

I det samme debattinnlegget refererte Sørbø også til Bourdieus teori om smak som markør for sosial tilhørighet:

«Den franske sosiologen Pierre Bo[u]rdieus 40 år gamle teori om smak som markør for sosial tilhørighet har selv blitt en markør for sosial tilhørighet. Kjenner du din Bo[u]rdieu vet du at du har god smak. Kjenner du ham ikke tror du at du har god smak.»[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 1995: Håndbok i å leve : tilværelsesterapeut Kjell Vigdis forteller, Gyldendal forlag[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hekkelstran, Hanna Kvalheim (28. oktober 2017). «Kulturprisen til Tommy Sørbø». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 19. februar 2023. 
  2. ^ Andresen, Marie Edholm (13. april 2021). «(+) Tommy Sørbø: – Hva i helvete har vi gjort?». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 19. februar 2023. «Tommy Sørbø mener arkitekturdebatten som blomstrer om dagen er etterlengtet. (---) – Nesten over alt ellers i samfunnet har utviklingen gått framover, men ikke når det gjelder arkitektur. Vi bygger rett og slett styggere enn før. Det synes jeg og mange med meg er forferdelig. Og det har vi all rett til å mene, siden det er vi som bruker arkitekturen.» 
  3. ^ Sørbø, Tommy (30. august 2019). «Kronikk: (+) Derfor verken kan eller vil jeg forsone meg». Telemarksavisa (norsk). Besøkt 19. februar 2023. «I det siste har flere tatt til orde for forsoning i striden rundt den nye kirken i Porsgrunn. Og det høres jo fint ut. For forsoning er et positivt ladet ord, ikke minst når vi snakker om religion.» 
  4. ^ Tommy Sørbø (23. oktober 2012). «I fakkeltog for den gode smak». Aftenposten. «Også jeg burde ha gått i fakkeltog for Lambda i kveld. Det er to grunner til at jeg ikke gjør det.» 
  5. ^ a b Tommy Sørbø (22. november 2012). «Pent, stygt eller sant?». Aftenposten. «Hvis du misliker Lambda har det ikke noe med bygget å gjøre, men deg selv.» 
  6. ^ Håndbok i å leve : tilværelsesterapeut Kjell Vigdis forteller (norsk). Deichman.no. 
  7. ^ «For et vær!» (norsk). Font Forlag. 2013. Besøkt 18. februar 2023. 
  8. ^ «Bokanmeldelse: Tommy Sørbø: «For et vær!»». www.vg.no. 14. februar 2014. Besøkt 18. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]