Tomatis-metoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tomatismetoden er en alternativ behandlingsform som går ut på å trene opp lytteevnen. Tomatis-metoden skiller mellom hørsel og evnen til å lytte. Teorien bak tomatismetoden er at lytteevne er essensiell i utviklingen av mange ferdigheter.

Tomatisterapeuter mener at for eksempel konsentrasjonsproblemer, ADHD, lese- og skrivevansker, svekket hørsel, og nedsatt hukommelse har en viss sammenheng med nedsatt lytteevne.[1] Det finnes en også anekdoter om at metoden har gitt dramatiske forbedringer hos autister, men ved forskning under kontrollerte har man ikke klart å påvise noen slik effekt.[2]

Behandling med tomatis-metoden går ut på å lytte til programmer som består av musikk, og det skiftes mellom å fremme og hemme lave og høye lydfrekvenser. Behandlingsmetoden ble utviklet på 1950-tallet av den franske øre-, nese-, halslegen Alfred Tomatis (1920–2001).[1]

Ifølge NIFAB foreligger det ikke vitenskapelig basert kunnskap om hvorvidt metoden virker eller ikke.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b AD/HD er et lytteproblem, Adresseavisen, 7. mars 2006 «Den franske psykiateren og øre-nese-hals-legen Alfred Tomatis fant på 1940-tallet ut at problemet til barn med det som i dag kalles AD/HD er at de ikke klarer å skille lyder fra hverandre.»
  2. ^ Fikk nytt liv gjennom øret, Stavanger Aftenblad, 17. nov. 2007 «At Tomatis-metoden virker på barn med autisme, er ikke vitenskapelig dokumentert. På den anerkjente medisinske databasen Pubmed finnes det en artikkel (B.A. Corbett, 2007) som forteller at Tomatis-metoden ikke førte til noen forbedring av språket hos en gruppe barn med autisme»
  3. ^ Om tomatismetoden Arkivert 5. desember 2011 hos Wayback Machine. Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB)