Tofrøbladede planter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tofrøbladede planter
Vitenskapelig navn: «Magnoliopsida
Dicotyledoneae»
I tradisjonell systematikk har Tofrøbladede planter vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med enfrøbladede planter utgjør tofrøbladede planter blomsterplanter.

De tofrøbladede plantene (Magnoliopsida eller Dicotyledoneae) representerer én av to grunnleggendede former for bygning hos blomsterplanter, den andre er enfrøbladede plantene. De tofrøbladede plantene kjennetegnes på at de har to kimblad som kommer som de første bladene, derav navnet. Andre fellestrekk er at bladnervene stort sett er utoverbøyd og sammenbundet av sidenerver, og at blomstene ofte har fem- eller firetallig symmetri. I tradisjonell systematikk er de tofrøbladede plantene en av to klasser av blomsterplantene. De tofrøbladene har imidlertid gitt opphav til de enfrøbladede, og er som gruppe derved parafyletisk, og har vært gjenstand for mange systematiske revideringer de siste årene.

Undergrupper[rediger | rediger kilde]

De tofrøbladete plantene utgjøres av tre store klader av planter, med i alt 190 000 arter, eller 2/3 av alle karplanter som vokser på jorda. De tre kladene er:

Tofrøbladingenes klader har vært gjenstand for stor revisjon de siste fem årene, og blant annet har den store ordenen kalt Ericales blitt overført fra de egentlige (basale) tofrøbladingene til kladen Asteridae.

For en mer fullstendig fylogeni, se: Karplanter

Parafyli[rediger | rediger kilde]

At de tofrøbladede plantene er en parafyletisk gruppe, betyr at noen tofrøbladede (f.eks. roser) er nærmere beslektet med enfrøbladede enn med andre tofrøbladede (f.eks. nøkkeroser). Dette innebærer at de nevnte fellestrekkene for de tofrøbladede også var til stede i de enfrøbladedes stamart, men gikk tapt der i evolusjonens løp.

Størsteparten av de tofrøbladede plantene kan imidlertid sammenfattes til enten de egentlige tofrøbladede plantene, som er en naturlig gruppe, eller til kladene Rosidae og Asteridae.