Tjøme radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tjøme Radio)
Hopp til: navigasjon, søk
Kystradiostasjonen Tjøme radios gamle radiopanel slik det kan sees i en utstilling om skipsfart i Tønsbergs gamle tollbod.

Koordinater: 59°24′56″N 10°29′47″Ø Tjøme radio (LGT) er en norsk kystradiostasjon i Horten i Vestfold med ansvar for blant annet å lytte på nødkanalene for båttrafikken fra svenskegrensa til Farsund. Tjøme Radio lå fra 1910 til 2008 på øya Tjøme ytterst i Oslofjorden, 25 km sør for Tønsberg. Tjenestene drives i dag fra Kystverkets sjøtrafikksentral i Horten.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tjøme radio ble opprinnelig opprettet av den norske marine i 1905 som radiotelegrafstasjon sør på Tjøme under navnet Thoraas Signalstation. 1. juli 1910 ble stasjonen overtatt av Telegrafvæsenet uten vederlag. 15. november samme år ble Tjøme radio åpnet og plassert på Treidene hvor den har vært siden. I 1917 ble det bygd stasjonsbygning i tilknytning til funksjonærboligen. I 1965 kom det ny stasjonsbygning.

Sist i april 2008 flyttet Tjøme radio inn i nye lokaler i Marint senter i Horten for å skape et nærmere samarbeid med Kystverkets sjøtrafikksentral på samme sted. Navnet Tjøme radio ble beholdt etter flyttingen.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Da kystradiotjenesten ble lagt om i 2004, ble bare fem kystradiostasjoner igjen langs norskekysten. Tjøme radio fikk utvidet dekningsområdet i forhold til tidligere, med ansvar for sikkerheten på kyststrekningen fra svenskegrensen rundt Lindesnes til Farsund. Tjøme Radio har blant annet lyttevakt 24 timer i døgnet hele året på VHF-kanal 16 som er nødkanal for båt- og skipstrafikken i området. Tjøme radio hjelper også fritidsbåter, for eksempel ved motorhavari og grunnstøtninger, og nås på telefonnummer 120. Tjøme Radio rapporterer dessuten om skip med farlig last som trafikkerer farvannet.

Da passasjerferja «Scandinavian Star» brant natt til 7. april 1990, var det Tjøme radio som fanget opp nødsignalene og ledet redningsaksjonene den første tiden. 159 mennesker omkom i ulykken, og den natta ble den mest dramatiske i Tjøme radios historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]