Tiszasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiszasjøen
Tisza-tó1.JPG
Innsjøen Tisza-tó
LandUngarn Ungarn
VassdragDonau
Areal 127 km²
Høyde 83 moh.
Lengde 27 km
Dybde17 m (maks)
1,3 m (snitt)
TilløpTisza, Eger
UtløpTisza
Posisjon
Map
Tiszasjøen
47°36′N 20°42′Ø

Tiszasjøen (ungarsk: Tisza-tó), tidligere Kisköre-reservoaret (ungarsk: Kiskörei-víztározó), er den største kunstige innsjøen i Ungarn og består av en rekke store åpne vannflater og grunne vann, utallige små kanaler og øyer som danner et mosaikklandskap. Tiszasjøen er en del av Hortobágy nasjonalpark og UNESCO World Heritage-programmet siden 1999.

Historie[rediger | rediger kilde]

Reservoaret ble bygget ved elven Tisza for å kontrollere flomfarene. Snøsmeltingen i Karpatene gjorde at området ofte var oversvømmet og myndighetene bestemte seg derfor for å bygge en demning ved Kisköre. Byggingen startet i 1973 og innsjøen ble først fullført på 1990-tallet.

Arealet på innsjøen er på 127 km², den er 27 km lang, med en gjennomsnittlig dybde på 1,3 m og med 17 m som det dypeste punktet. Innsjøen inneholder 43 km² med småøyer.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Innsjøen ligger på Alföld, helt sørøst i fylket Heves, nær grensen til fylkene Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar og Jász-Nagykun-Szolnok.

Tiszasjøen kan deles inn i regioner:

Tiszasjøen fuglereservat[rediger | rediger kilde]

Innsjøen har blitt et svært viktig stoppunkt og rasteplass for trekkfugler når de krysser Europa. En del av innsjøen har av denne grunn blitt gjort til et naturreservat og er stengt for folk i hekketiden og kan ellers bare besøkes på guidede turer. Området er hjemmet til rundt 200 fuglearter: hegrer, egretter og andre vadefugler.

Aranyosi svingen, Sarud bassenget og Lille Tisza[rediger | rediger kilde]

Området er åpent med restriksjoner og du kan leie sykkel eller båt og besøke vennlige, små havner, vertshus eller pensjonater.

Flere av de små øynene er godt egnet for fugletitting, med observasjonspunkter hvor du kan studere fuglene i sine reir uten å forstyrre dem.

Sarud bassenget, Abádszalók bukta og Tiszafüred bassenget[rediger | rediger kilde]

Denne nederste delen av innsjøen (14 km2) er ikke under beskyttelse, og det er mulig besøkende å drive motordreven vannsport, vindsurfing og seilbåt.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Innsjøen (eller reservoaret) har en ny lokal økologi med et mangfold av fugler, planter og dyr.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Etter reserovoaret stod ferdig ble det raskt et feriested for ungarere. Innsjøen ble sett på som et alternativ til Balatonsjøen, da det var mye billigere der.[trenger referanse] Som følge av dette har turistinfrastrukturen blitt utviklet ved reservoaret og den ungarske regjeringen har erklært området som et offisielt turistmål. En kan nyte strandlivet ved en av seks offentlige strender, slappe av ved spaanlegget i Tiszafüred eller ta del i nattlivet i Abádszalók.

Den 27. april 2012 åpnet Tiszasjøen økosentrum i Poroszlón, med Europas største ferskvannsakvarium for visning av floraen og faunaen som finnes langs elva og innsjøen Tisza.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]