Tilfangetakelsen og redningen av Jemima Boone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
The Abduction of Daniel Boone's Daughter by the Indians av Charles Ferdinand Wimar (1853)
The rescue of Jemima Boone and Betsey and Fanny Callaway, kidnapped by Indians in July 1776 (1877)

Tilfangetakelsen og redningen av Jemima Boone og Callaway-jentene er en kjent hendelse fra Kentuckys tidlige historie, og muligens den mest kjente hendelsen fra den amerikanske nybyggeren Daniel Boones liv. Forfatteren James Fenimore Cooper omgjorde historien til skjønnlitterær form i den klassiske boken Den siste mohikaner fra 1826.

Etter utbruddet av Den amerikanske uavhengighetskrigen i 1775, økte volden mellom indianerne og nybyggerne i Kentucky. Urfolkene, hovedsakelig shawneer nord for elven Ohio, stormet flere bosetninger i Kentucky, i håp om å drive vekk immigrantene, som ble ansett for å være uvedkommende. Enkeltstående nybyggere og jegere ble de primære angrepsmålene, noe som førte til at mange besluttet å forlate Kentucky. Ved slutten av våren 1776, var det færre enn 200 amerikanere igjen i Kentucky; de gjenværende befant seg hovedsakelig ved de befestede områdene Boonesborough, Harrodsburg og Logan's Station.

Søndag 14. juli 1776, ble tre tenåringsjenter fra Boonesborough tatt til fange av krigere mens de befant seg i en kano som fløt i Kentucky River. Jentene var Jemima, datter av Daniel Boone, og Elizabeth og Frances, døtre av oberst Richard Callaway. Krigergruppen bestod av indianere, to cherokeer og tre shawneer, og var ledet av cherokeenes sjef Hengende Mage. Et redningsmannskap ble raskt satt sammen av Boone, mens jentene i mellomtiden ble fraktet nordover av krigerne, mot shawneenes byer på andre siden av elven Ohio.

Den tredje morgenen, mens indianerne dannet et frokostbål, dukket redningsmennene opp. Et skytedrama oppstod, noe som førte til både skader og to (senere) dødsfall hos indianerne, som trakk seg ut av området og etterlot jentene til redningsmannskapet. Jemima giftet seg senere med Flanders Callaway, som deltok i redningsaksjonen. Elizabeth Callaway giftet seg med Samuel Henderson, og Frances med John Holder. Episoden medførte at nybyggerne i området fra nå av var tilbakeholdne med å bevege seg langt fra det bevoktede fortet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Draper, Lyman. The Life of Daniel Boone, edited by Ted Franklin Belue. Mechanicsburg, PA: Stackpole Books, 1998.
  • Faragher, John Mack. Daniel Boone: The Life and Legend of an American Pioneer. New York: Holt, 1992.