Kentucky (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kentucky River»)
Elva Kentucky, etter samling av tilførselselvene North-, Middle- og South Fork.

Kentucky er en bielv til elven Ohio og ligger i Kentucky i USA. Den strekker seg totalt over 417 km og drenerer store deler av det sentrale Kentucky sammen med sine bielver; øvre del av elven går gjennom kullregionen Cumberland Mountains, mens den nedre delen renner gjennom regionen Bluegrass nord og sentralt i delstaten. Elven Kentucky forsyner omtrent hver sjette person i delstaten med vann.

Kart over Kentucky River, med tilførselselvene.

Elva starter ved Beattyville, Kentucky, der tre tilførselselver slår seg sammen. Disse omtales som North Fork, Mid Fork og South Fork. Den lengste av dem - North Fork of Kentucky River - er 201 km lang. Det totale vassdraget Kentucky-North Fork er dermed i alt 618 km langt. North Fork kunne forresten ha vært enda 8-9 km lenger om man ikke i 1960-årene hadde sprengt vekk litt fjell og forkortet elveløpet ved "Jackson Panhandle" (37°33′24,023″N 83°23′12,516″V) for å lage en kunstig sjø, Panbowl Lake, til beste for sportsfiskerne der.

Neste sideelv av betydning renner sammen med Kentucky River ca. 18 km sørøst for byen Winchester. Red River er drøyt 90 km lang. Den starter i fjellområdene kalt Cumberlandplatået, øst i Wolfe fylke. Red River renner vestlig, gjennom et naturskjønt område i Daniel Boone National Forest. I 1993 ble en 32 km lang strekning av elva gjennom Red River Gorge fredet som naturpark.

To av de store elvene i Kentucky var opprinnelig navngitt til ære for det engelske hertugparet av Cumberland: Cumberland River etter prins William Augustus, og Luisa River etter hans hustru, prinsesse Luisa. Etter hvert gikk elvenavnet Luisa ut av bruk, Louisa River ble til Kentucky River, og navnet ble i stedet hengende ved en liten elv med kilde i fylket Pike i østre del av staten Kentucky, i form av navnet Levisa Fork River, en elv som ikke engang drenerer til elva Kentucky, men til vassdraget Big Sandy River. Nær småbyen Payne Gap i Kentucky finner vi et punkt av en viss interesse, et område på bare noen få dekar av Virginia, som utgjør den eneste biten av elva Kentuckys nedbørsområde som ikke ligger i staten Kentucky.

Kentucky som transportåre[rediger | rediger kilde]

Inntil 1986 var Kentucky seilbar i hele sin lengde opp til Beattyville, gjennom et system av fjorten sluser som kunne løfte lekterfartøyer 66 meter, fra 128 moh. ved Carroltown ved elvas utløp i Ohio, og opp til 194 moh.[1] [2] Lekterne hadde fraktet jernbaneskinner, anleggsmaskiner etc. inn i Kentucky, og blant annet kull og tømmer ut.

Fra 1986 var behovet for elvefrakt i stor grad bortfalt etter omfattende veibygging, samt ferdig jernbanespor ut fra nesten alle kullgruveområdene i østre Kentucky. Det ble ikke lenger gitt støtte til vedlikehold av de ti øverste av disse slusene, og deretter var elva bare seilbar opp forbi delstatshovedstaden Frankfort og ytterligere 14 miles (drøyt to mil) til sluse #5 i Anderson County.

Fra 2007 ble de fire nedre slusene også nedlagt, men det ble bygget transportramper slik at mindre båter lett kunne transporteres forbi de gamle sluseanleggene.[3] På denne måten er elva Kentucky idag delvis farbar enda lenger opp enn Beattyville, i alle tre løpene, North Fork, Middle Fork og South Fork.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]