Til It Happens to You

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Til It Happens to You»
FormatDigital nedlastning
Artist, bandLady Gaga
Utgitt18. september 2015
Innspilt2015
SjangerPopmusikk
Lengde4:18
PlateselskapInterscope Records
Låtskriver(e)Diane Warren, Lady Gaga
Produsent(er)Lady Gaga
Plass i kronologi
«I Can't Give You Anything but Love»
(2014)
«Til It Happens to You»
(2015)
«Perfect Illusion»
(2016)

«Til It Happens to You» er en låt spilt inn av den amerikanske sangartisten Lady Gaga. Hun skrev også låten med Diane Warren for dokumentarfilmen The Hunting Ground fra 2015, som handler om voldtekstkulturen på universiteter i USA.

En uoffisiell innspilling av låten ble lagt ut på internett etter filmens premiere på Sundance filmfestival i januar 2015, mens Interscope Records ga ut den offisielle versjonen på strømmetjenester 18. september 2015.[1] Filmens regissør og produsent var på utkikk etter innflytelsesrike musikere som kunne skrive en sang til filmen, og musikkonsulent Bonnie Greenberg tok kontakt med Warren. Plateprodusent Nile Rodgers hjalp Gaga og Warren i opptaksprosessen.

«Til It Happens to You» er en universell sang om tap som spesielt trekker frem konsekvensene av seksuelle overgrep. Gaga synger låten med strengeinstrumenter i bakgrunnen. Sangteksten oppfordrer lytterne til å stå i voldtektsofferets sko og forsøke å forstå hva de går gjennom.

Catherine Hardwicke regisserte en video til låten som skildrer ulike tilfeller av vold mot kvinner og seksuelle overgrep. Musikkvideoen viser også voldtektsofrene i kjølvannet av overgrepene, samt hvordan de finner trøst i hverandre. Deler av inntektene gikk til organisasjoner som støtter voldtektsofre.

Sangen gjorde det godt kommersielt og lå på 95.-plass på Billboard Hot 100 i USA. Warren vant en Primetime Emmy Award for beste tekst og melodi under den 68. Primetime Emmy Award-utdelingen, og låten ble blant annet nominert til en Grammy Award og Oscar for beste sang.[2][3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «New Lady Gaga Song Til It Happens To You Leaks Online». MTV News. 27. februar 2015. Besøkt 7. oktober 2016. 
  2. ^ «Outstanding Original Music and Lyrics - 2016». Academy of Television Arts & Sciences. Besøkt 7. oktober 2016. 
  3. ^ «Grammy Nominations 2016: See the Full List of Nominees». Billboard. 7. desember 2015. Besøkt 7. oktober 2016. 
  4. ^ Willis, Jackie (14. januar 2016). «Oscars 2016 Nominees Revealed – Lady Gaga Gets First-Time Nomination Here». Entertainment Tonight. Besøkt 7. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]