Tidlige teatre i Napoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Teatre for diverse musikk- og dramaoppvisninger begynte å åpne i Napoli (Italia) i midten av 1600-tallet som en del av den generelle spanske politikse og kulturelle ekspansjon inn i Kongedømmet Napoli som var blitt et spansk lydrike. Ingen av de tidlige teatre fungerer som dette nå, da alle ble erstattet av senere facsiliteter i modten av 1700-tallet. I mange tilfeller står dog bygningene og brukes i dag til andre ting. Dette inkluderer:

La Commedia[rediger | rediger kilde]

Bygget omkring 1550 var teatret hjemmet til profesjonelle tropper fra Spania som spilte i «provinsene». Her ble grunnlaget for masker og kostymefigurer lagt i den innovative Italienske Commedia dell'arte. Teateret ble revet og erstattet av kirken San Giorgio dei Genovesi som fortsatt står. Denne skulle betjene den Genovesiske befolkning i Napoli på denne tid. I mange år ble dog kirken kalt San Giorgo alla commedia vecchia (gammelt teater).

Teatro dei Fiorentini[rediger | rediger kilde]

Teatro dei Fiorentini ble bygget i det første tiåret av 1600-tallet. Det skulle erstatte det ikke fungernde Commedia-teateret og fungerte inn på 1700-tallet og overlevde mange år med omkringliggende byfornyelse. Et etablisiment som kaller seg Fiorentino eksister i dag på den samme stedet, men har ikke fungert som teater på mange år. I dag er det en bingohall.

San Bartolomeo[rediger | rediger kilde]

Forløperen til dagens opera San Carlo var teateret San Bartolomeo. Det ble bygget i 1620, og var stedet for oppføringen av den første relle opera i Napoli, dvs. arbeid av Monteverdi og andre fra nord, som hadde begynt å sive sydover.

San Bartolomeo ble lukket da teateret San Carlo åpnet i 1737. Bygningen ble konvertert til en kirke og står den dag i dag.