Thora Hallager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thora Hallager
Thora Hallager 1866.jpg
Født3. februar 1821Rediger på Wikidata
DistréRediger på Wikidata
Død16. juni 1884Rediger på Wikidata (63 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotograf, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

H.C. Andersen fotografert av Thora Hallager 10. eller 16. oktober 1869

Thora Hallager (født 3. februar 1821, død 16. juni 1884) var en dansk fotograf og en av de aller tidligste kvinnelige fotografer i Danmark.

Som med andre fotografer i fotografiets barndom er opplysningene om henne sparsomme. Hallager hadde tilegnet seg kunsten å fremkalle daguerreotypier, og hun lærte, såvidt man vet, daguerreotypi under et studieopphold i Paris i 1855. Hun har nok sannsynligvis lært metoden mye tidligere og ønsket kun å hente de nyeste erfaringene i den franske hovedstaden. I en ansøkning hun har sendt inn til Det Reiersenske Fond begrunner hun sitt ønske om økonomisk støtte til en studiereise til Paris med at hun ønsker å lære om den amerikanske daguerreotypi. Hun må ha virket en tid som fotograf i København før hun etablerte seg med atelier i 1857.

Hallager var losjivertinne for H.C. Andersen i to perioder: 1866–69, mens hun bodde og hadde atelier i Lille Kongensgade 1, i samme bygning som Café à PortaKongens Nytorv, og 1871–73, da hun var hans vertinne i Nyhavn 18. Den fotografibegeistrede dikteren ble ikke overraskende også fotografert av henne. Det er Thora Hallagers portrett fra 1869 av Andersen som ble gjengitt på jubileumsfrimerket fra 2005.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]