Thor Steinar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Thor Steinar er et tysk motemerke registrert som et varemerke av Axel Kopelke i oktober 2002. Klesmerket lager kvalitetsklær i kategoriene jakker, gensere og bukser. De mer kostbare vinterjakkene bruker det spesielle materiale SteinarTex3 som kan minne om mer velkjente GoreTex.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

Siden grunnleggelsen av Thor Steinar har firmaet brukt to logoer. Mye av kontroversen rundt klesmerket dreier seg om deres første logo som ikke er i bruk lenger. Den logo bestod av en kombinasjon av runene Tiwaz og Sowilo som tilsammen blir en bind-rune. Det vil si runetegnene for bokstavene T og S satt sammen. Denne kombinasjonen ble også benyttet av 2. SS-divisjon «Das Reich» under andre verdenskrig. Thor Steinar forkaster de kontroversielle tolkningene av denne logoen[1], som de siden har endret til en ukontroversiell logo. Produsenten slår tilbake og påpeker symbolbruken er en hyllest til historiske Norge.[2] Den nye logo er et stort kryss (bokstav X) på et våpenskjold. Runeskrift i seg selv er ikke kontroversielt men i Tyskland er runeskrift et anspent tema for noen nazistiske miljøer bruker runer i sine logoer.

Butikkjeden har likevel ikke endret logoen på sin egen hjemmeside.[3]

Logo forbudt ved lov[rediger | rediger kilde]

Ikke bare har salget av klær som bærer den første logoen blitt forbudt. Avgjørelsen var noe kontroversiell, siden logoen som er populær blant høyreekstreme, også har et stort antall ikke-politiske kjøpere. Det er blitt bemerket at det nå er en presedens i tysk rett å forby individuelle runealfabet-bokstaver (i motsetning til historiske nazi emblem som inneholder runer, slikt som SS-armbånd, som vært grunnlovstridig i Tyskland siden 1949 i forbindelse med avnazifiseringen). Kritikere av avgjørelsen har også argumentert med at det skaper unødvendig sympati med nynazisme-grupper blant upolitiske grupper som føler seg urettferdig behandlet.

Logo forbudt igjen[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 2006 bestemte en domstol i Berlin å dømme en mann for å bære den første Thor Steinar-logoen. De følgende to avsnittene er tatt fra to artikler i dagsavisen «Berliner Zeitung» fra 2. mars 2006

(oversettelse av redigerer):

«En 24 år gammel mann fra Berlins Marzahn-distrikt ble dømt til sju måneder betinget fengsel og 150 timer med samfunnstjeneste, for å ha på seg Thor Steinar-klær med deres tidligere logo på. Logoen er populær blant høyreekstremister… Retten anser at runene bærer en sterk likhet med symboler som brukes av ukonstitusjonelle organisasjoner…»

«Ironisk nok hadde en annen dommer i samme rett frikjent en annen ung mann for de samme anklagene mindre enn fire måneder tidligere.»

«Det handler om gjenkjennelses-effekten… En dommer mener det er usannsynlig at vanlige folk vil forveksle den gamle Thor Steinar-logoen med et nazisymbol. Derimot fant dommeren i den seneste saken at den var ekstremt lik et nazisymbol, og dermed ukonstitusjonell.»

«Den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommerns internministerium la i går fram en påstand om at hvis man kjøper slike klær, vil man muligens bidra med å finansiere høyreekstremister. Ifølge kilder fra venstrefløyen blir det påstått at en kjent høyreekstremist står bak firmaet som distribuerer merket. Selskapet Mediatex benekter alle beskyldninger i denne retningen. „Vårt firma støtter de demokratiske fundamentene lovverket er basert på“, sier administrerende direktør Uwe Meusel.»

Norge[rediger | rediger kilde]

Klesmerket har provosert flere nordmenn fordi klesmerket har referanser til norsk kultur. Flere av modellene har norske flagg og norske navn som Trondheim, Nordfjord, Nordstrand eller Bergen. De offisielle butikkene som selger merket er også navngitt etter norske byer som Tønsberg og Brevik. Mange politikere forsøker å gjøre bruk av nasjonale symboler illegal.[4] Den norske stat har gått til søksmål mot bruken av det norske flagget februar 2008.[5] Statusen (per oktober 2008) til den rettslige prosessen er imidlertid noe uklar. For saken er blitt sendt fra tue til tue i det tyske rettssystemet, og det er ikke blitt avklart hvordan saken skal kunne prosederes for tysk rett.[6]

Den kolleksjonen som Thor Steinar selger idag (2008) inneholder ikke lenger plagg med det norske flagget. Dette ble i 2007 varslet av Thor Steinar i en pressemelding.[7] De utgåtte kolleksjoner hvor noen plagg har norske flagg selges fremdeles men via såkalt «outlet stores».[8]

Et annet stort klesmerke som bruker det norske flagget og norsk kultur mye på sine plagg er italienske Napapijri, eid av amerikanske VF Corporation. Napapijri har siden 2001 hatt et samarbeid med Innovasjon Norge[9] og deres produktkataloger bruker mye landsskapsbilder fra Norge. Napapijri har derimot ikke opplevt problemer av typen Thor Steinar nå har.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ som kan sees på deres offisielle nettside på: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. april 2008. Besøkt 21. april 2008. 
  2. ^ En hyllest til Norge [1]
  3. ^ «Hjemmeside». Thor Steinar. Besøkt 4. desember 2015. 
  4. ^ Berglund, Nina (4. desember 2006). «Neo-nazi clothing 'abuses' Norway's flag». Aftenposten (engelsk). Besøkt 14. mars 2008. 
  5. ^ Radke, Johannes (15. februar 2008). «Norwegen klagt gegen Thor Steinar». Der Tagesspiegel (tysk). Besøkt 14. mars 2008. 
  6. ^ Ihlebæk, Jostein (1. oktober 2008). «Vil stanse norsk flaggbruk». Aftenposten. Besøkt 3. oktober 2008. 
  7. ^ Thor Steinars offisielle melding om flagg-saken: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. april 2009. Besøkt 24. mai 2008. 
  8. ^ Outlet Store som selger utgåtte modeller: [2]
  9. ^ Napapijri og Innovasjon Norge: [3][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]