Thomas Midgley jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Midgley jr.
Thomas Midgley, Jr.jpg
Født18. mai 1889[1][2]Rediger på Wikidata
Beaver FallsRediger på Wikidata
Død2. november 1944[1][2]Rediger på Wikidata (55 år)
WorthingtonRediger på Wikidata
Utdannet ved Cornell University (–1911), Betts Academy (1905–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, oppfinner, ingeniørRediger på Wikidata
Embede Visepresident (19211944), president (1944)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av
6 oppføringer
National Academy of Sciences (19421944), American Association for the Advancement of Science, American Chemical Society (19301944), American Institute of Chemical Engineers, SAE International, ASTM InternationalRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Willard Gibbs-prisen (1942), Perkinmedaljen (1937), National Inventors Hall of Fame (2003), Priestleymedaljen (1941)[3], Nichols Medal (1922), Edward Longstreth Medal (1925), æresdoktor (1936), æresdoktor ved Ohio State University (1944)Rediger på Wikidata

Thomas Midgley jr. (født 18. mai 1889 i Beaver Falls i Pennsylvania, død 2. november 1944) var en amerikansk mekanisk ingeniør og kjemiker.

Midgely var en nøkkelfigur blant en gruppe kjemikere, ledet av Charles F. Kettering, som utviklet tetraethyllead (TEL) – bly – som tilsetningsstoff i bensin samt noen av de første klorfluorkarboner (KFK). I løpet av sin karriere tok Midgely ut over hundre patenter på sine oppfinnelser. Mens han ble berømmet for sine vitenskapelige bidrag i løpet av hans levetid, har de negative miljømessige konsekvensene av noen av Midgleys innovasjoner gjort betydelig skade på hans ettermæle. Hans far var også oppfinner. Han vokste opp i Columbus, Ohio, og ble uteksaminert fra Cornell University i 1911 med en grad som mekanisk ingeniør.

Midgley begynte å arbeide ved General Motors i 1916. I desember 1921 begynte han å arbeide ved Dayton Research Laboratories, et datterselskap til General Motors. Der oppdaget Midgley at tilsetning av TEL til bensin forhindret forbrenningsmotorer fra å lage en bankelyd. Selskapet kalte stoffet for "Ethyl", og unngikk i all omtale, rapporter og reklame at TEL innholdter bly. I 1923 tok Midgley en lengre ferie for å kurere seg selv etter at han var blitt blyforgiftet. Etter cirka et års arbeid i organisk bly ble lungene hans kraftig påvirket, og han fant ut at det var nødvendig å komme vekk fra arbeidet med stoffet og i stedet få mye frisk luft. Han dro til Miami i Florida for rekonvalesensen.

I april 1923 opprettet General Motors, selskapet General Motors Chemical Company (GMCC) for å overvåke produksjonen av TEL som ble gjort av DuPont-selskapet. Midgley ble utnevnt til visepresident i dette selskapet. Men etter to dødsfall og flere tilfeller av blyforgiftning ved prototypanlegget for TEL i Dayton, Ohio, ble det foreslått å gi opp hele prosjektet. I løpet av det neste året, hadde åtte mennesker dødd på DuPont's Deepwater, ved anlegget i New Jersey.

I 1924 var ledelsen i General Motors misfornøyd med DuPonts produksjonsresultater, og sammen med Standard Oil Company of New Jersey (nå kjent som ExxonMobil) opprettet GM et nytt selskap – Ethyl Bensin Corporation – som skulle produsere og markedsføre TEL. Det nye selskapet bygget Bayway Refinery i New Jersey, men i løpet av de første to produksjonsmånedene ble det nye anlegget plaget av flere tilfeller av blyforgiftning, hallusinasjoner og galskap i arbeidsstokken. Deretter døde fem av de ansatte i rask rekkefølge etter hverandre.

30. oktober 1924 deltok Midgley på en pressekonferanse for å demonstrere at TEL var et helt ufarlig stoff. I løpet av denne demonstrasjonen tømte han TEL over hendene sine og deretter plasserte han en flaske med det kjemiske produktet under nesen sin og innhalerte TEL-damp i seksti sekunder. Han erklærte at han kunne gjøre dette hver dag uten å få noen form for problemer overhodet. Men i delstaten New Jersey ble anlegget stengt noen få dager senere, og det ble forbudt å produsere TEL der igjen uten en offentlig tillatelse.

Midgley selv unngikk å nevne til pressen at han trengte nesten et år på å komme seg igjen etter et tilfelle av blyforgiftning som kom som følge av hans demonstrasjon på pressekonferansen i oktober 1924. Midgley ble løst fra sin stilling som visepresident for GMCC i april 1925, angivelig på grunn av hans uerfarenhet med organisatoriske forhold, men han forble fremdeles en ansatt hos General Motors.

The Society of Chemical Industry tildelte Midgley en Perkin Medal i 1937 for hans arbeider. I 1941 ga American Chemical Society sin høyeste utmerkelse, Priestley Medal, til Midgley, og denne utmerkelsen ble fulgt av en Willard Gibbs Award i 1942. Han ble også tildelt to ærestitler, og han ble valgt til National Academy of Sciences i USA. I 1944 ble han valgt til president og formann i organisasjonen American Chemical Society.

I 1940, i en alder av 51 år, ble Midgley diagnostisert poliomyelitt, som gjorde at han fikk en alvorlig uførhet som varte livet ut. Denne sykdommen gjorde at han utformet et detaljert system bestående av strenger og trinser som sk­ulle hjelpe andre personer til å løfte ham opp fra sengen. Dette systemet var også den endelige årsaken til hans død da han tilfeldigvis ble fanget i tauene på denne løftemekanismen og døde av kvelning i en alder av 55 år.

Midgley døde flere tiår før effekten av hans oppfinnelser hadde på ozonlaget og atmosfæren ble allment kjent. En annen negativ effekt av Midgely`s arbeid var utslippene av store mengder bly i atmosfæren som følge av forbrenning i storskala av blyholdig bensin over hele verden. De høye atmosfæriske nivåene av bly vært assosiert med alvorlige helseproblemer. Av miljø-organisasjoner, har det blitt bemerket at Midgley "hadde mer effekt på atmosfæren enn noen annen enkelt organisme i jordens historie."

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Thomas Midgley, Jr., Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Thomas-Midgley-Jr, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, oppført som Thomas Midgley, Jr., SNAC Ark-ID w6j406w9, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Priestley Medal, www.acs.org