American Chemical Society

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

American Chemical Society (ACS), et akademisk selskap (profesjonsforening) som holder til i USA og gir støtte til vitenskapelige undersøkelser innen kjemifeltet. ACS ble stiftet i 1876 og har over 158 000 medlemmer på alle gradsnivåer og innen alle grener av kjemi, kjemiteknikk og beslektede felt. ACS avholder nasjonale samlinger to ganger i året der hele kjemifeltet blir dekket samt dusinvis med mindre konferanser innen de enkelte underfelter. Publikasjonsdivisjonen produserer om lag to dusin vitenskapelige journaler (det eldste, Journal of the American Chemical Society, har utkommet siden 1879) og flere bokserier. Den nyeste (2006) journalen, ACS Chemical Biology[1] har unike nettbaserte funksjoner som «Ask the Expert»[2] og en wiki og kjemisk-biologisk ordliste.[3] American Chemical Societys primære inntektskilde er divisjonen Chemical Abstracts Service.

American Chemical Society sponser også den amerikanske kjemiolympiaden (USNCO), en konkurranse som har til hensikt å velge firemannslaget som skal representere USA i den internasjonale kjemiolympiaden (IChO).

ACS’ Divisjon for Kjemisk Utdanning[4] tilbyr standardiserte prøver for ulike underfelt innen kjemi. De to vanligste prøvene er prøvene på grunnfagsnivå for generell og organisk kjemi. Hver av disse prøvene består av 70 flervalgsspørsmål, og studentene har nøyaktig to timer på å fullføre prøven.

ACS’ årsmøte i 2006 fant sted i San Francisco 10. til 14. september.

PubChem-kontroversen[rediger | rediger kilde]

Siden unnfangelsen av National Center for Biotechnology Informations åpent tilgjengelige initiativ til en database over kjemiske forbindelser, PubChem, har ACS aktivt bedrevet korridorpolitikk overfor NCBI og deres overvåkende myndigheter for å stanse utviklingen av databasen. ACS markedsfører sin egen abonnements- og betalingsbaserte tjeneste Chemical Abstracts Service (CAS). 23. mai 2005 sendte ACS ut følgende pressemelding:

ACS har sterk tro på at den føderale regjeringen ikke bør begi seg ut på å bli en forlegger finansiert av skattebetalernes penger. Ved å samle, organisere og disseminere informasjon om små molekyler, informasjon den ikke har finansiert frambringelsen av, og som dupliserer CAS-tjenester, har NIH påbegynt den bekymringsfulle veien i retning av ukontrollert vitenskapelig publisering…

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ACS Chemical Biology». Arkivert fra originalen 19. oktober 2019. Besøkt 27. januar 2021. 
  2. ^ «Ask the Expert» Arkivert 7. februar 2006 hos Wayback Machine.
  3. ^ Wiki og kjemisk-biologisk ordliste Arkivert 10. august 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ Division of Chemical Education Arkivert 14. april 2006 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]