Thomas Goodrich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thomas Goodrich
ThomasGoodrich.jpg
Født1494
Død10. mai 1554 (juliansk)
Utdannet ved Corpus Christi College
Beskjeftigelse Prest, dommer

Thomas Goodrich eller Goodricke (født 1494 sannsynligvis i East Kirkby i Lincolnshire, død 10. mai 1554) var en engelsk biskop og statsmann.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Edward Goodrich fra East Kirkby i Lincolnshire. Goodrich ble utdannet ved Corpus Christi College i Cambridge, og ble etterpå tilknyttet Jesus College ved samme universitet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han var blant teologene som ble konsultert i forbindelse med Henrik VIIIs ekteskap med Katarina av Aragón. Dette bidro til at han omkring 1530 ble kongelig kapellan.

I 1534 ble han biskop av Ely. Han var positiv til reformasjonen, og ble den første anglikanske biskopen der, og sørget for at klosteret ved katedralen ble oppløst. I 1537 bidro han til å skrive Institution of a Christian Man, og han oversatte Johannesevangeliet til engelsk.

Da Edvard VI tiltrådte i 1547 ble Goodrich tatt inn i Det kongelige råd. Han hadde en sterk tilstedeværelse i offentlige affærer under Edvard, og Burnet omtalte han som «en travel sekulært innstilt mann». Han var motstander av de mest ekstreme på begge sider av det religiøse spekteret.

Goodrich var med på å sette sammen Edvard VIs første bønnebok. Han var også delaktig i rettssaken mot biskop Stephen Gardiner. I januar 1551 etterfulgte han Richard Rich som rikskansler, et embete han beholdt i de ni dagene Lady Jane Grey styrte landet. Da Maria I tiltrådte ble han forsont med henne, og gikk tilbake til katolisismen. Han ble fratatt embetet som rikskansler, men fikk fortsette som biskop.


Forgjenger:
 Nicholas West 
Biskop av Ely
Etterfølger:
 Thomas Thirlby 
Forgjenger:
 Richard Rich 
Rikskansler
Etterfølger:
 Stephen Gardiner