Thomas Culpeper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Thomas Culpeper (død 10. desember 1541) var et medlem av det engelske hoffet under Henrik VIII. Han var fjernt beslektet med Howardslekten som var svært mektig, spesielt etter kardinal Wolseys fall i 1529.

Det ser ut til at Culpeper kom i kongelig tjeneste mens Anne Boleyn var dronning. Det er ikke noe dokument som viser at han traff Anne eller kongens neste kone, Jane Seymour, hvilket tyder på at hans karriere ikke tok av før etter 1537.

Culpeper skal ha vært en svært tiltrekkende mann. Han ble beskrevet som «en vakker yngling», og var en av kongens fremste favoritter. Henrik VIII utnevnte ham til gentleman ved kongens Privy Chamber, hvilket betydde at han hadde mye kontakt med kongen. Han hadde blant annet ansvaret for å kle på og av kongen, og sov ofte i hans rom. Da Anna av Kleve ankom England var Culpeper en av de privilegerte som tok henne imot.

Forhold med Katarina Howard[rediger | rediger kilde]

I 1540 ble Culpeper oppdaget av Henrik VIIIs femte hustre, den unge Katarina Howard. Innen 1541 tilbrakte de mye tid sammen, ofte alene og sent på kvelden. Anne Boleyns svigerinne, enken Jane Boleyn, vicomtesse Rochford, hjalp dem å arrangere dette. Affæren mellom de to skulle ende tragisk for de involverte.

Det gikk historier om dronningens indiskresjoner ved hoffet, og på et tidspunkt ble Thomas Cranmer oppmerksom på at dronningen hadde hatt et forhold til sin sekretær, Francis Dereham. Dette forholdet hadde blitt avsluttet før hun giftet seg med kongen, men skapte allikevel betydelige problemer. Dereham valgte å avlede oppmerksomheten fra seg selv ved å fortelle erkebiskop Cranmer om forholdet mellom Culpeper og dronningen; hvordan han kan ha kjent til dette er uvisst. Culpeper ble arrestert, men både han og dronningen nektet for at det var noe mellom dem. Under en ransaking av hans rom ble det funnet bevis for forholdet, i form av et kjærlighetsbrev fra dronningen. Om de hadde et seksuelt forhold eller ikke er fortsatt et tema som diskuteres av historikere, men brevet viser tydelig at dronningen hadde sterke følelser for ham.

Det er uvisst om Culpeper hadde romantiske følelser for dronningen, eller om det dreide seg om politiske ambisjoner. Med en mindreårig tronarving og en syk konge kunne det være meget lønnsomt å være en av dronningens favoritter.

Fall og henrettelse[rediger | rediger kilde]

Etter at forholdet var bevist ble Culpeper arrestert etter ordre fra kongen. Han ble i desember 1541 stilt for retten sammen med Francis Dereham, som var tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med Katarina før hun giftet seg. Medlemmer av dronningens hushold vitnet mot dem for å redde seg selv.

Under saken ble det fremstilt som om dronningen hadde forført Culpeper, men det er usikkert om det var det som faktisk skjedde. Under tortur tilstod han å ha hatt et seksuelt forhold med dronningen, og både Culpeper og Dereham ble funnet skyldige og dømt til døden.

Den vanlige straffen for høyforræderi var hengning, trekking og kvartering. Både Dereham og Culpeper bad om benådning til en mindre grusom henrettelsesmetode, og Culpeper fikk som en av kongens tidligere favoritter innvilget dette og ble halshogdTyburn. Dereham ble ikke benådet.

Begges hoder ble stilt ut på London Bridge. Culpeper ble gravlagt ved St Sepulchre-without-Newgate. Dronningen og Lady Rochford ble henrettet i februar 1542.