Thomas à Kempis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas à Kempis
Thomas von Kempen JS.jpg
FødtThomas Haemerkken
ca. 1380
Kempen, i Nedre Rhinland i Det tysk-romerske riket
Død25. juli 1471
Zwolle i Nederland
Gravlagt Overijssel, Liebfrauenbasilika (2006–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Ordinert prest, forfatter, skribent

Thomas à Kempis (norsk: Thomas fra Kempen, født ca. 1380 i Kempen, død 25. juli 1471) var en tysk augustinermunk som levde i klosteret ved Zwolle i Nederland. Han skrev blant annet De Imitatione Christi (Om Kristi etterfølgelse) i 1418, en veiledning i åndelig inderlighet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Thomas ble født i byen Kempen, ca 25 km øst for Venlo i Nedre Rhinland, omkring år 1380. Hans etternavn var egentlig van Hemerken, som på kleverlandsk betyr liten hammer. Faren John var smed og moren var skolelærer.

I 1392 fulgte Thomas sin bror, Jan, til Deventer i bispedømmet Utrecht, for å begynne på den respekterte latinskolen der. Mens han gikk på denne skolen møtte Thomas Brødrene av Felleslivet, etterfølgere av Gerard Grootes Devotio moderna. Han gikk på skolen i Deventer fra 1392 til 1399.

Da han forlot skolen dro han til nabobyen Zwolle for å besøke sin bror, som var blitt prior i Bergklosteret på St. Agnietenberg. Dette samfunnet var en del av Augustinerkorherrene, grunnlagt av Grootes disipler. Thomas ble en del av Bergklosteret på St. Agnietenberg i 1406. Han ble ikke da ordinert som prest, selv om han skulle bli det nesten et tiår senere. Han ble en produktiv kopist og skribent.

Thomas ble ordinert i 1413 og ble valgt til sub-prior i klosteret i 1425 og i 1447. Meget av hans tid gikk med til å utdanne klosterets noviser.

Klosteret ble en tid forstyrret på grunn av pavens avvisning av valget av Rudolf van Diepholt som biskop i Utrecht. Utover dette levde Thomas et rolig liv, hvor han brukte sin tid til andaktsøvelser, komponering og kopiering. Han kopierte Bibelen fire ganger, en av kopiene er bevart Darmstadt, Tyskland i fem bind.

Pierre Cuypers' minnesten over Thomas à Kempis ved inngangen til gravlunden.

Thomas døde i 1471 og ble opprinnelig begravet tett ved sydveggen til klosterkirkens kor, men hans levninger ble gravet opp og flyttet rundt. De befinner seg nå som relikvier i Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming-basilikaen i sentrum av Zwolle. Ved inngangen til gravlunden «Begraafplaats Bergklooster» (opprettet i 1399) i Zwolle står en sten som er reist til minne om ham.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]