Themiskyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Themiskyra (gresk: Θεμίσκυρα) var en antikk gresk by en liten distanse fra kysten i Pontos i Anatolia og i nærheten av elven Thermodon (dagens elv Terme i Nord-Tyrkia) som renner ut i Svartehavet. Byen er nevnt av historikeren Herodotos og av andre antikke forfattere. I gresk mytologi ble byen nevnt som grunnlagt av amasonene, en mytisk stamme av kvinnelige krigere, og den var deres hovedstad.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen ble nevnt så tidlig som på Herodotos' tid.[1] Klaudios Ptolemaios[2] tar uten tvil feil i å plassere den lengre vest, midtveis mellom elven Iris (dagens Yeşilırmak) og odden Heraklion. Den greske reisende Skylaks fra Karyanda i Karia kaller den en gresk by, og det er en mulighet for at han besøkte den. Diodorus Siculus, som på den andre siden som antagelig aldri var der, støtter seg på mytologien og henviser til den ble grunnlagt av amazonene.[3]

Etter at Mitridates VI av Pontos trakk seg tilbake fra Kyzikos lengre vest, ble Themiskyra beleiret av romerne ved Lucullus. Innbyggerne forsvarte seg tappert, men da byens murer ble underminert og raste sammen, skal de ha sendt bjørner og andre villdyr løs på romerne, selv svermer med bier.[4] Deretter skal byen ha blitt utslettet av romerne ettersom den romerske geografen Pomponius Mela nevner den som om den ikke lenger eksisterte.[5] Heller ikke Strabon gir den omtale.[6] Det har vært hevdet at byen Terme ved munningen av Thermodon utgjør stedet til antikkens Themiskyra, men det er åpenbart at den lå i innlandet selv om det ikke lenger eksisterer ruiner etter den.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Herodotos, iv. 86; sammenlign med Skylaks fra Karyanda, s. 33; Pausanias, i. 2. § 1
  2. ^ Klaudios Ptolemaios, v. 6 § 3
  3. ^ Diodorus Siculus, ii. 44
  4. ^ Appian: Krigen mot Mithridates VI av Pontos, 78
  5. ^ Mela, i. 19
  6. ^ Sammenlign Stefan av Bysants, oppslagsord Χαδισία

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]