The Sleeping Dictionary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Sleeping Dictionary
Generell informasjon
GenreDramafilm
NasjonalitetUSA
Premiere2003
Lengde106 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
MusikkSimon Boswell
SjeffotografLesley Walker
KlippLesley Walker
Foran kamera
MedvirkendeJessica Alba, Hugh Dancy, Brenda Blethyn, Bob Hoskins, Emily Mortimer, Noah Taylor
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
DistributørNetflix, FandangoNow
Premiere(r)31. januar 2003[1]
Eksterne lenker

The Sleeping Dictionary er en amerikansk romantisk dramafilm fra 2003. Manus ble skrevet av Guy Jenkin, som også var regissør. Hovedrollene spilles av blant andre Hugh Dancy, Jessica Alba, Brenda Blethyn og Emily Mortimer. Filmen handler om en ung engelskmann som blir sendt til Sarawak1930-tallet, for å arbeide i en britisk koloni. Der møter han flere uortodokse lokale tradisjoner, og møter en ung vakker kvinne. The Sleeping Dictionary ble filmet i Malaysia, og i London, England. [2]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En ung og naiv engelskmann, John Truscott (spilt av Hugh Dancy) reiser til en britisk koloni, Sarawak. Han møter sin nye sjef Henry Bullard (spilt av Bob Hoskins) og hans kone Aggie Bullard. John arbeider blant annet med å bygge en ny skole, og gi utdannelse til det lokale Iban-folket. Han blir møtt med mange ukjente lokale skikker. Selima (spilt av Jessica Alba) blir hans «sovende ordbok» som sover sammen med ham, og lærer ham språket og vanene til lokalbefolkningen. John blir sendt oppover en elv, etter at en sykdom rammer Yakata-stammen.

Han og Selima reiser innover landet, og John legger merke til gruvedrift i nærheten som blir drevet av en gruppe europeere. Han ser at Yakata-stammen har tilgang på ris, som blir gitt dem av gruvearbeiderne. Han gjetter at gruvearbeiderne har forgiftet maten for å bli kvitt hele Yakata-befolkningen. Vel vitende om hva Yakata-folket kommer til å gjøre, velger John likevel å fortelle dem om gruvearbeidernes planer. Som hevn dreper Yakata-folket alle gruvearbeiderne i området. John og Selima innleder etterhvert et forhold med forbudt kjærlighet. John er ivrig etter å gifte seg med Selima, til tross for at slike forhold mellom briter og lokal-befolkning egentlig ikke er tillatt.

Når John forteller sjefen Henry Bullard og hans kone om sine planer om å gifte seg med henne, låser de Selima inne. Bullard truer med å få John dømt for å ha medvirket til å myrde de europeiske gruvearbeiderne. Henry gjør en avtale med ham. John må gi fra seg Selima, og dra til Storbritannia på ett års ferie og for å møte Bullards datter Cecilia. En annen britisk tjenestemann i området, Neville Shipperly, som forakter lokalbefolkningen, er misunnelig på John fordi han selv ønsket å begynne ett forhold med Cecilia. Ett år senere har John giftet seg med Cecilia. Men han sliter fremdeles med å komme over fortiden sin sammen med Selima. Sammen med Cecilia bestemmer John seg for at det beste å gjøre er å dra tilbake til Sarawak for å fortsette arbeidet der.

Tilbake i Sarawak merker Cecilia at John ønsker å tilbringe mest mulig tid sammen med Selima. Cecilia krever å få vite mer om Selima, og John forteller at Selima nå er gift og har fått en baby. Mens John er ved sjøen og samler steiner for forskning, ser han Selima med en baby. John tror at barnet egentlig er hans, og ønsker et møte med Selima og hennes ektemann Belansai. Snart møter John sin sønn Mandar for første gang. Belansai får høre at John tilbringer tid sammen med hans kone, og forsøker å drepe John med en barberkniv, men John overlever. Neste morgen avslører Henry sin fortid om sin egen bakgrunn som en «sovende ordbok» som resulterte i fødselen til Selima.

Når Belansai blir arrestert for å prøve å myrde en britisk offiser, blir han dømt til henging. Senere samme kveld forsøker Selima å bryte Belansai ut, uten å vite at John allerede er der. Ved fengselscellen ser hun John bryte Belansai ut. Belansai flykter, og John ber Selima om å møte ham ved en kai slik at de kan stikke av sammen på en båt. Dagen etter blir Selima tvunget til å bli den «sovende ordboken» for Neville. Senere kunngjør Cecilia til en sjokkert John at hun er gravid. Samme kveld slår hun Neville så hardt i hodet at han besvimer, fordi han forsøkte å angripe og voldta henne.

Hun tar med seg babyen sin, løper fra huset, og setter kursen mot bryggene. John har fremdeles planer om å være sammen med Selima og deres sønn. Cecilia og John snakker om Johns kjærlighet til Selima, og hvordan Cecilia ønsker at John skal være lykkelig. Ved hjelp av medlemmer fra Yakata-stammen forsøker de å stikke av sammen. Men Neville dukker opp med en pistol. Han forteller om planene sin om å drepe både John, Selima og babyen deres. Men de blir kort tid senere reddet av Yakata-stammen, og de dreper Neville. Filmen slutter med at John og Selima bestemmer seg for å bo sammen og flytte sammen med Yakata-indianerne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]