The Navigator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Navigator
orig. Flight of the Navigator
Generell informasjon
SjangerSci-fi - Familie - Eventyr
Utgivelsesår30. juli 1986 (USA)
Prod.landAmerikansk
Lengde90 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRandal Kleiser
ProdusentDimitri Villard
Robert Wald
ManusforfatterMichael Burton
Matt MacManus
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografJames Glennon
KlippJeff Gourson
Foran kamera
MedvirkendeJoey Cramer
Veronica Cartwright
Cliff DeYoung
Sarah Jessica Parker
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Navigator (engelsk originaltittel Flight of the Navigator) er en amerikansk science fiction og eventyrfilm fra 1986, regissert av Randal Kleiser og skrevet av Mark H. Baker og Michael Burton. Hovedrollen spilles av Joey Cramer.

Hovedpersonen, 12-åringen David, blir bortført av en UFO til en helt annerledes verden. Mens handlingen i utgangspunktet foregår i 1978, blir David tatt med 8 år inn i fremtiden av et romskip med utenomjordiske skapninger. Filmen ble delvis innspilt i Fort Lauderdale i Florida, og i Norge som en co-produksjon til Viking Film. I mai 2009 ble det planlagt en ny oppfølger. [1]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Natten før 4. juli 1978, i Fort Lauderdale, Florida, går 12 år gamle David Freeman gjennom skogen for å hente sin 8 år gamle yngre bror, Jeff, fra en venns hus når han ved et uhell faller ned i en dyp kløft og blir slått bevisstløs. Når han våkner igjen, oppdager han at det er gått åtte år, og at året er nå 1986. Politiet blir sjokkerte over å se David som ligner nøyaktig på det samme fotografiet av ham fra en plakat som ble hengt opp overalt etter at han forsvant flere år tidligere - men uten at han har blitt eldre i det hele tatt. David blir deretter tatt med til hans foreldre, og den nå 16 år gamle lillebroren Jeff.

I mellomtiden krasjer et fremmed romskip gjennom flere kraftledninger, og blir raskt oppdaget av NASA. David blir kjørt til sykehuset for tester, hvor hjernebølgene hans avslører bilder av romskipet. Dr. Louis Faraday, som har studert romskipet siden ankomsten, overtaler David til å komme til et forskningsanlegg kontrollert av NASA for å gjennomgå flere ekstra tester. De lover ham at de skal hjelpe ham med å oppdage sannheten om hva som egentlig skjedde med ham. Der oppdager Dr. Faraday at David kan en rekke fremmede tekniske håndbøker, og forskjellige stjernekart som langt overgår NASAs egen forskning.

Forskerne oppdager at David ble ført til en annen planet som kalles for Phaelon, som ligger 560 lysår unna, på bare litt over to timer. Han må ha reist mye raskere enn lysets hastighet, noe som kan forklare hvorfor åtte år har gått på jordkloden, men ikke for David. Han forstår ikke hva Dr. Faraday forsøker å fortelle ham, og ønsker å flykte. Dette får Dr. Faraday til å holde David på området frem til de er ferdige med hele etterforskningen.

Neste morgen, etter en telepatisk kommunikasjon fra romskipet, går David i hemmelighet om bord og møter sin robot-kommandør "Trimaxion Drone Ship" (eller forkortet "Max"), som refererer til David som en navigatør. Etter at de har flyktet fra NASA-anlegget, forteller Max at hans oppdrag var å reise over hele galaksen, samle biologiske prøver fra ulike arter, ta dem til Phaelon for analyse, og deretter returnere artenee til de opprinnelige hjemmene deres. Phaelons forskere oppdager at mennesker bare bruker 10 % av hjernen, og fylte som et eksperiment resten av David med forskjellig informasjon. Dette inkluderer alle stjernekartene som har blitt oppdaget av Phaelons astronomer, hvorav noen ble vist til NASA-forskerne under forhøret av David.

Samtidig som Max programmerer romskipet, møter David de andre gjenværende eksemplarene om bord, og blir snart venn med en "Puckmaren" en liten flaggermus-lignende skapning som er den siste av sitt slag etter at en komet ødela hele planeten deres. Max og David begynner å krangle, og dette utløser en rekke UFO-rapporter i Tokyo og USA. I mellomtiden kontakter NASA-praktikant Carolyn McAdams, som har blitt venn med David, hans familie og forteller dem om flukten med romskipet./

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]