The Mighty Boosh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Mighty Boosh er en britisk komiserie som gikk på BBC fra 2004 til 2007. Serien er laget etter en idé av Julian Barratt og Noel Fielding fra 1998. The Mighty Boosh finnes som live-tours, radio-show, samt tv-serien i Storbritannia. The Mighty Boosh begynte som et standup-show i 1998 og har senere blitt til en tv-serie. I 1999 byttet serien navn til Arctic Boosh, i 2000 til Autoboosh, til det senere ble The Mighty Boosh igjen da TV-serien begynte. I serien er det mange referanser til pop-kultur, og musikk spiller en sentral rolle. Vi får høre musikk fra forskjellige sjangre som electro, funk, punk og heavy metal. The Mighty Boosh har også laget sin egen musikksjanger kalt crimp. Fielding beskriver crimping som «en blanding av folk-rapping og barnerim». Det er Barratt som skriver musikken og fremfører den sammen med Fielding. Fielding står for det meste av det grafiske og den visuelle kunsten i serien.

Roller og skuespillere[rediger | rediger kilde]

Julian Barratt og Noel Fielding spiller hovedrollene i serien. Julian Barratts karakter heter Howard Moon, en jazz-fan med store ambisjoner som dikter, forfatter og jazz-musiker. Mye av dette gjør han for å imponere sin kjære, Mrs. Gideon (Mrs. Gideon forsvinner etter 1. sesong). Noel Fieldings rolle heter Vince Noir, en ubestemt person som har Mick Jagger, Gary Numan og Kiss som sine største idoler. Vince interesserer seg mest for mote og hater jazz over alt på jord. I tillegg til Howard og Vince følges sjamanen Naboo (Michael Fielding), hans gode venn gorillaen Bollo og Bob Fossil (Rich Fulcher). Dee Plume og Sue Denim fra punkbandet Robots in Disguise er nære venner av Barratt og Fielding og har gjort en rekke gjesteopptredener i tv-serien. De opptrådte også som dansere i deres andre live-tour Future Sailors Tour. Andre gjesteskuespillere er Gary Numan, bandet The Horrors, bandet Razorlight og Roger Daltrey. Faren til Fielding, Ray Fielding, gjorde også en gjesteopptreden i en episode.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Serien består av tre sesonger. En Boosh-film og et Boosh-album er bekreftet men utgivelsesdato er ikke satt. Barratt og Fielding har utgitt to bøker; "The Mighty Book of Boosh" og "The Pocket Book Of Boosh". De har også gitt diverse live-DVD-er, The Mighty Boosh Live (2006) og Future Sailors Tour (2009), samt Journey of the Childmen (2010), en backstage-film fra live-showet Future Sailors Tour.

Priser[rediger | rediger kilde]

År Pris Kategori Nominerte Resultat
1999 Edinburgh Fringe Festival Perrier Comedy Award Arctic Boosh Nominert
2000 Melbourne International Comedy Festival Barry Award Autoboosh Vant
2001 Douglas Adams Award Innovating Writing The Boosh Vant
2004 British Comedy Awards Best New TV Comedy Sesong 1 Nominert
2004 Loaded LAFTAS Funniest TV programme Sesong 1 Nominert
2005 RTS Craft & Design Awards Costume Design - Entertainment and Non Drama Productions June Nevin (sesong 2) Nominert
2005 BAFTA Television Awards Best New Direction (Fiction) Paul King (sesong 2) Nominert
2006 Loaded LAFTAS Funniest TV Programme Sesong 2 Nominert
2006 Loaded LAFTAS Funniest Double Act Julian Barratt og Noel Fielding (sesong 2) Nominert
2006 Loaded LAFTAS Funniest DVD Sesong 2 Nominert
2007 Chortle Awards Best Full-Length Solo Show The Mighty Boosh Live Vant
2007 Loaded LAFTAS Funniest TV Programme Sesong 3 Vant
2007 Loaded LAFTAS Funniest Double-Act Julian Barratt og Noel Fielding (sesong 3) Nominert
2007 NME Awards Best TV Show Sesong 3 Vant
2008 Alistair Baldwin Comedy Awards Best Stage Show The Mighty Boosh Live Nominert
2008 NME Awards Best TV Show Sesong 3 Vant
2008 RTS Programme Awards Situation Comedy And Comedy Drama Sesong 3 Vant
2009 NME Awards Best TV Show Sesong 3 Vant
2010 NME Awards Best DVD Future Sailors Vant

Serien[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen utspiller seg i en dyrehage (The Zooniverse) i et sted i England (trolig London). Sesongen består av åtte episoder hvor det vises kamper mot kenguruer, tur til arktis, en haiker med en mystisk boks (The Hitcher) og muterte dyr. Eieren av Dyrehagen er Dixon Bainbridge (Richard Ayoade og senere Matt Berry), Bainbridge ser ned på alle arbeiderne sine og setter seg selv på toppen. Bob Fossil er dyrehagens daglige leder.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

I den andre sesongen har Vince og Howard, samt Naboo og Bollo (Dave Brown), flyttet fra dyrehagen og flyttet inn i en leilighet i Dalston, England. Denne sesongen har seks episoder, og The Hitcher opptrer igjen, samt nye karakterer som Milky Joe, The Moon og Old Gregg.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

I den tredje og siste sesongen av The Mighty Boosh driver Vince og Howard en brukthandel kalt Nabootique, som ligger rett under leiligheten (fra sesong 2). Denne sesongen har også seks episoder. I første episode «Eels», opptrer The Hitcher på nytt. Da episoden ble vist for første gang på TV, var seeretallene på over 1 million.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]