The Little American

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Little American
Generell informasjon
GenreRomantisk film, krigsfilm, actionfilm, stumfilm, dramafilm
Utgivelsesår1917
NasjonalitetUSA
Lengde80 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiCecil B. DeMille, Joseph Levering Rediger dette på Wikidata
ManusJeanie MacPherson, Cecil B. DeMille Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Cecil B. DeMille, Mary Pickford
FotoAlvin Wyckoff Rediger dette på Wikidata
KlippCecil B. DeMille Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMary Pickford, Jack Holt, Raymond Hatton, Hobart Bosworth, Walter Long, Ben Alexander, Guy Oliver, Wallace Beery, Norman Kerry, Colleen Moore, Ramon Novarro, Sam Wood, DeWitt Jennings, Edythe Chapman, Gordon Griffith, James Neill, Lillian Leighton Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Netflix
Premiere(r)1917
Eksterne lenker

The Little American er en amerikansk stumfilm fra 1917, regissert av Cecil B. DeMille og Joseph Levering.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Karl Von Austreim (spilt av Jack Holt) bor i Amerika, sammen med sin tyske far og amerikanske mor. Han foreslår ekteskap med en ung kvinne, Angela More (spilt av Mary Pickford) men når hun feirer bursdagen sin den 4. juli 1914, mottar hun blomster fra den franske grev Jules De Destin. De blir avbrutt av Karl, som også gir henne en gave, og de to mennene begynner å konkurrere om Angelas gunst. Men Karl blir uventet tilkalt til Hamburg, og dagen etter leser Angela i avisen at tyskerne og franskmennene er i krig - på grunn av første verdenskrig - og at 10 000 tyskere allerede skal ha blitt drept. Tre måneder går uten et ord fra Karl. Angela blir bedt av en tante som bor i Frankrike om å besøke henne, før de skal reise tilbake til USA sammen. Men rykter spres om at Tyskland kommer til å senke ethvert skip som antas å frakte ammunisjon eller våpen til fiendene deres.

Angela er om bord på et av disse skipene som blir truffet av en torpedo. Men Angela overlever, og kommer endelig frem til der tanten hennes bor - bare for å oppdage at tanten hennes allerede er død. Byen blir bombet, og Angela blir bedt om å flykte. Hun er imidlertid fast bestemt på å bli der, for å pleie de skadde franske soldatene. En fransk soldat forsøker å hjelpe Angela å rømme, men hun er ikke villig til å reise sin vei. Tyske soldater voldtar franske kvinner de møter underveis. De er innstilt på å også voldta Angela, som prøver å stikke av og gjemme seg.

Men Angela blir snart oppdaget av en tysk soldat, som snart viser seg å være Karl Von Austreim. Angela ber ham om å redde de franske kvinnene fra å bli voldtatt, men Karl svarer at han ikke kan stå imot sin overordnede offiser. Angela blir også vitne til at franske sivile blir henrettet, og hun bestemmer seg for å ta hevn. Angela gir informasjon om de tyske stillingene til de franske styrkene, men tyskerne innser snart at noen har gitt franskmennene denne informasjon. De beordrer at Angela skal skytes som en spion. Når Karl forsøker å redde henne, blir han dømt til å bli henrettet for hans forræderi. Det viser seg snart at de franske soldatene i området blir kommandert av grev Jules De Destin.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Mary Pickford som Angela More
  • Jack Holt som Karl Von Austreim
  • Raymond Hatton som Jules De Destin
  • Hobart Bosworth
  • Walter Long

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]