The Good Liar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Good Liar
Generell informasjon
GenreThriller, dramafilm
Utgivelsesår2019
NasjonalitetUSA
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBill Condon Rediger dette på Wikidata
ManusJeffrey Hatcher Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Bill Condon, Greg Yolen
MusikkCarter Burwell Rediger dette på Wikidata
FotoTobias A. Schliessler Rediger dette på Wikidata
KlippVirginia Katz Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeIan McKellen, Helen Mirren, Russell Tovey, Jim Carter, Mark Lewis Jones, Laurie Davidson Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapNew Line Cinema, Bron Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Warner Bros.
Premiere(r)15. november 2019 (USA)
28. november 2019 (Tyskland)
8. november 2019 (Storbritannia)
Eksterne lenker

The Good Liar er en thriller-film fra 2019, regissert av Bill Condon. Manus ble skrevet av Jeffrey Hatcher, basert på en roman med samme navn skrevet av Nicholas Searle. Hovedrollen spilles av Ian McKellen som møter en velstående enke (spilt av Helen Mirren) over Internett, og oppdager deretter at den egentlig planen hans går ut på å stjele formuen hennes. Filmen ble publisert i Storbritannia den 8. november 2019, og i USA 15. november 2019.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Roy Courtnay er en aldrende britisk kunstner som, sammen med sin forretningspartner Vincent, bruker en falsk identitet for å manipulere folk til å gi ham tilgang til deres økonomi. Det neste målet deres blir Betty McLeish, en tidligere historie-professor ved Oxford University som mistet ektemannen sin for ett år siden, og som eier over 2 millioner pund. Han later som han har et dårlig kne, og Roy manipulerer Betty til å la ham bli hjemme hos henne. Han oppfordrer henne ofte til å åpne en felles offshore investeringskonto sammen med ham, slik at han kan stjele hele formuen hennes.

Samtidig forsøker Roy og Vincent en svindel mot et annet offer, Bryn og hans kollega, ved å ansette falske russiske investorer. En av de falske russerne, egentlig en polsk slakter, krever en større andel av pengene. Men Roy beordrer kjeltringer å knekke slakterens hånd som hevn. Bryn innser at han er blitt ranet, og følger etter Roy under et stevnemøte med Betty. Roy oppdager ham, og sender Betty inn i en butikk før han lokker Bryn til en undergrunnsstasjon. Roy skyver Bryn foran et tog, og dreper ham. Roy gjenforenes snart med Betty i butikkene.

Roy og Betty tar ferie i Berlin, hvor Roy ser ut til å forstå tysk, selv om han påstår at han ikke gjør det. Bettys barnebarn Steven tar dem med til en leilighet som Roy kjenner igjen. Steven avslører at 'Roy Courtnay' - en ung britisk hæroffiser - ble drept der i 1948 av en nazistisk krigsforbryter. Roy må forklare at han egentlig heter Hans Taub, som var Roys tyske oversetter, og at han stjal Roys identitet slik at han kunne forlate Tyskland og finne seg en ny identitet i ett annet land. Betty godtar forklaringen hans, og avviser alle Stevens innvendinger.

Rett etterpå planlegger Roy og Betty å overføre pengene sine til en felles konto i utlandet. Vincent foreslår at Roy burde i det minste litt av pengene være for at Betty kan betale for å løse sine medisinske problemer. Men Roy avviser ideen og insisterer å svindle Betty fullstendig. Vincent følger motvillig med og observerer paret som overfører pengene sine. Etter å ha forlatt Betty og returnert til leiligheten sin, oppdager Roy at han ikke lenger har muligheten som trengs for å få tilgang til kontoen. Roy går tilbake til Betty for å få tak i konto-informasjon. Men han oppdager at Betty venter på ham, og at alt av husets innhold er fjernet.

Betty forsøker å tvinge en tilståelse ut av Roy, før hun avslører at hennes identitet og personlige historie også er falsk. Hennes virkelige navn er Lili, og hun og Roy møtte hverandre tidligere som tyske tenåringer i 1943, da Hans underviste henne på engelsk. Men en dag voldtok han Lili, og anklager Lilis far som en forræder ovenfor myndighetene. Faren hans ble henrettet av nazistene, på grunn av dette. Dette fikk Lilis mor til å begå selvmord. Senere ble Lilis søstre drept i en eksplosjon bare to uker før Adolf Hitler døde. Etter verdenskrigen fant Lili vei til England.

Lili forklarer at hun var fullstendig klar over planen hans om å lure henne hele tiden. Steven, som faktisk var kjæresten til Lilis ekte barnebarn Michael, sporet Roy / Hans sin kriminelle historie, og de bekreftet identiteten hans ved en DNA-test. Hun avslører også at Vincent har forrådt Roy. Betty tar alle pengene fra Roy ut av deres felles konto, og etterlater ham bare nok penger til å betale tilbake ofrene fra alle hans tidligere svindler.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]