Hopp til innhold

The Devil Wears Prada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Devil Wears Prada
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 30. juni 2006 (2006-06-30)
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Frankel
ProdusentWendy Finerman
Karen Rosenfelt
MusikkTheodore Shapiro
SjeffotografFlorian Ballhaus
KlippMark Livolsi
Foran kamera
MedvirkendeAnne Hathaway
Meryl Streep
Emily Blunt
Stanley Tucci
Simon Baker
Adrian Grenier
Annen informasjon
Budsjett$35 million[1]
Totalomsetning$326,551,094[1]
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Devil Wears Prada er en amerikansk filmkomedie fra 2006 basert på en roman av Lauren Weisberger. Tittelen kan også referere til et amerikansk metalcore-band.

Filmen handler om Andy (Anne Hathaway) og motedirektøren Miranda Priestly (Meryl Streep) som jobber for et moteblad, men det er ikke bare bare å være en assistent, hvert fall ikke når du bare er en vanlig jente med str 6.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Andrea Sachs er en ambisiøs ung journalist, som nettopp har blitt uteksaminert fra Northwestern University. Til tross for at hun latterliggjør mote-bransjen som ubetydelig og betydningsløs i samfunnet, takker hun ja til en jobb som personlig assistent for Miranda Priestly (spilt av Meryl Streep) redaktør for det store mote-magasinet Runway, en jobb som hun påstår at millioner av unge kvinner ville ha drept for å få. Andrea planlegger å overleve Mirandas ekstremt kravstore oppførsel og ydmykende behandling i håp om å få fast jobb som reporter eller journalist ett helt annet sted.

Andrea sliter med den nye jobben sin, og passer dårlig inn med sine ekstremt mote-bevisste kollegaer som allerede har veldig lang erfaring fra mote-bransjen, spesielt Mirandas mange-årige assistent, Emily Charlton. Imidlertid finner Andrea etterhvert en alliert i Nigel Kipling (spilt av Stanley Tucci) og hun lærer seg etterhvert sitt ansvar, og begynner å kle seg langt mer stilig og mote-bevisst for å vise hennes innsats og engasjement for hennes nye stilling. Andrea møter også en attraktiv ung forfatter, Christian Thompson (spilt av Simon Baker) som tilbyr å hjelpe henne med karrieren hennes.

Når Andrea bruker stadig mer tid på jobben oppstår det problemer i forholdet til vennene hennes og hennes kjæreste, Nate, en kokk som forsøker å arbeide seg opp på karrierestigen. Miranda er imponert over Andrea, og hun får etterhvert mer ansvar og oppgaver. Andrea får instruksjoner av Mirandas assistent Emily, om enkelte oppgaver som skal gjøres på en bestemt måte. En dag kommer Andrea hjem til Mirandas hjem med utstyr hun skulle levere, men hennes instruksjoner er alt for vage. Når hun forsøker å finne ut hva hun egentlig skal gjøre, begynner Andrea å få panikk. Mirandas tvillinger-døtre, Caroline og Cassidy, forteller henne hvor hun skal legge fra seg sakene. Men der avbryter hun Miranda og ektemannen hennes i en heftig krangel. Ydmyket legger Andrea igjen utstyret sitt, og løper ut av huset.

Dagen etter krever Miranda at Andrea skal få tak i et foreløpig upublisert Harry Potter-manuskript som Mirana ønsker å gi til døtrene sine, før boken skal offisielt publiseres. Dersom Andrea ikke klarer å få tak i et eksemplar, vil hun få sparken. Andrea forsøker desperat å finne et eksemplar av boken og gir nesten opp, men oppnår det til slutt gjennom Christians kontakter. Hun overrasker Miranda ved å finne ett eksemplar, og sende kopier til døtrene hennes. Hun klarte Mirandas "umulige" oppgave, og redder dermed jobben sin. Andrea begynner gradvis å utkonkurrere Emily i jobben hennes. Hun blir sakte, men sikkert mer glamorøs, og begynner å virkelig finne seg til rette i jobben.

Miranda belønner henne ved å tilby henne en reise til Paris for å delta ved "Fashion Week" i stedet for å ta med Emily. Andrea nøler med å ta dette privilegiet bort fra Emily. Men hun blir tvunget til å akseptere tilbudet etter å ha blitt fortalt at Miranda at hun vil miste jobben sin hvis hun avslår. Andrea planlegger å fortelle Emily om saken på vei til jobb. Men Emily er mer fokusert mer på en telefon-samtale, enn på omgivelsene rundt henne. Emily ender med å gå rett ut foran en møtende bil når hun skal krysse en gate. Hun havner på sykehus med ett brukket bein, og flere mindre skader. Når Emily ligger på sykehus må Andrea levere henne nyheten om at Miranda har valgt henne til oppdraget i Paris - istedenfor å ta med seg Emily.

Andrea forteller kjæresten Nate at hun skal til Paris. Men han blir irritert over at Andrea nekter å innrømme at hun har blitt nøyaktig det hun tidligere latterliggjorde, og de velger å gå fra hverandre. I Paris åpner Miranda seg opp for Andrea, om hvordan Mirandas nært forestående skilsmisse kommer til å gå ut over døtrene hennes. Senere samme kveld forteller Nigel Kipling at han har takket ja til en ny jobb hos en annen mote-designer, James Holt. Fra Christian får Andrea også vite at magasinet planlegger å gi Miranda sparken, og erstatte henne med en annen redaktør, Jacqueline Follet. Til tross for alle de høye kravene og problemene Andrea har måtte tåle på grunn av Mirandas oppførsel, forsøker hun å advare Miranda om planene mot henne.

Senere, når Miranda og Andrea er på vei til et mote-show, forklarer Miranda at hun er takknemlig for Andreas advarsel, men hun var allerede klar over planene som legges mot henne. Fornøyd med Andreas lojalitet, forteller Miranda at hun ser mye av seg selv i Andrea. Men Andrea blir stadig mer frastøtt over Mirandas ego-sentriske og kravstore oppførsel, og hun velger å forlate jobben hos Miranda. Hun kaster mobiltelefonen sin i en fontene, og legger deretter Miranda, magasinet, og hele mote-bransjen bak seg.

En stund senere møter Andrea tilfeldigvis sin tidligere kjæreste Nate, som nylig har flyttet til Boston. Samme dag blir Andea intervjuet og akseptert for å arbeide i et større publikasjonsselskap i New York. Andrea passerer kontoret til magasinet Runway, og hun ser Miranda komme ut og setter seg i en bil. Andrea vinker til henne, men Miranda anerkjenner henne ikke. Andrea er vant til denne oppførselen etter jobben hos Runaway, og hun går videre. Men når hun sitter i bilen, smiler imidlertid Miranda før hun beordrer sjåføren hennes til å kjøre.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Devil Wears Prada» (engelsk). boxofficemojo.com. Besøkt 9. desember 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]