Thaumastocoridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thaumastocoridae
Thaumastocoridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Thaumastocoridae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Overfamilie: Cimicomorpha
Antall arter: 19
Habitat: på land, på planter
Utbredelse:
Delgrupper:

Thaumastocoridae tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner.

De er planteetere som særlig lever på palmer og akasier. De finnes over det meste av verden. De er en artsfattig gruppe med bare 19 beskrevne arter fordelt på 6 slekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2 – 5 mm) teger, flate og ovale på form, brede og litt billelignende. Fasettøynen står mer eller mindre på stilk, punktøyne finnes. Antennene og sugesnabelen består av fire ledd. Pronotum er bredere enn langt, forkantet noe innskåret slik at hodet virker noe inntrukket. Scutellum er trekantet. Forvingen er tydelig delt i clavus, corium og membran, sistnevnte uten årer. Føttene er to-leddete og ganske tynne. Et spesielt trekk er at de ytre kjønnsorganene er sterkt redusert sammenlignet med de fleste andre teger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Thaumastocoridae er planteetere og suger plantesaft fra en rekke ulike planter. Xylastodorinae er knyttet til palmer i Sør-Amerika, arten Discocoris drakei utvikler seg på blomstene til en søramerikansk palme ([1]). De stikker inn i bladene til planten og etterlater seg bleke flekker. Om de er svært tallrike, kan de gjøre dekorative planter mindre attraktive, men det er usikkert om de skader plantene nevneverdig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Australian Faunal Directory – Thaumastocoridae (2002) [2]
  • Carpintero, D.L. og Dellapé, P.M. (2006) A new species of Thaumastocoris Kirkaldy from Argentina (Heteroptera: Thaumastocoridae: Thaumastocorinae). Zootaxa 1228: 61-68. [3]
  • Couturier, G. de Oliveira, M.S.P., Beserra, P., Pluot-Sigwalt, D. og Kahn, F. (2002) Biology of Discocoris drakei (Hemiptera: Thaumastocoridae) on Oenocarpus mapora (Palmae). The Florida Entomologist 85(1): 261-266. [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]