Terry Farrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terry Farrell
Terry Farrell by Tim Drury (2009).jpg
Født19. november 1963[1]Rediger på Wikidata (56 år)
Cedar RapidsRediger på Wikidata
Ektefelle Brian Baker (20022015), Adam Nimoy (2018–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespillerinne, modell
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1983–2003
IMDbIMDb

Theresa Lee «Terry» Farrell (født 19. november 1963 i Cedar Rapids i Iowa) er en amerikansk skuespillerinne, som er mest kjent for å ha spilt i Star Trek: Deep Space Nine og Becker.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Theresa ble født til Edwin Francis Farrell Jr. og Kay-Carol Christine Bendickson og vokste opp i Cedar Rapids i Iowa. Senere giftet moren seg med David W. Grussendorf, som adopterte Terry og søsteren Christine. Før hun begynte som modell, spilte hun en julealv i et lite kjøpesenter i Cedar Rapids. I 1978, da hun var 15 år gammel, forlot hun hjembyen sin for å bo en sommer i Mexico by som en utvekslingsstudent. Det gjorde at hun ble glad i store byer så da hun gikk nest siste året på high school, sendte hun inn bildet sitt til Elite Model Management i New York City. Rett etterpå, da hun var 16, ble hun innkalt til NYC og innen to dager skrev hun en kontrakt med bladet Mademoiselle.

Etter 18 måneder som modell, begynte Farrell å studere skuespillkunst med Kate McGregor Stewart, mens hun fremdeles jobbet som modell på si. Hennes første store roller var i den kortvarige TV-serien Paper Dolls (1983), hvor hun spilte en modell og i filmen Back to School med Rodney Dangerfield. Våren 1989 begynte hun å studere skuespillkunst med Stella Adler og opptrådte i flere gjesteroller i blant annet Quantum Leap og The Cosby Show. I 1992 spilte hun Cat i den andre piloten av den amerikanske versjonen av Red Dwarf. Den ble ikke plukket opp som en serie og det går rykter om at Farrell ikke vil diskutere rollen fordi hun ikke fikk betalt for den. Et år senere fikk hun en av hovedrollene i Star Trek: Deep Space Nine.

Farrell spilte kapteinløytnant Jadzia Dax, som bærer på en 300 år gammel symbiont og som deler dets minner og kunnskaper fra symbiontens tidligere seks verter. Hun valgte å slutte i serien etter seks år og ikke skrive en ny kontrakt for den sjuende, og siste, sesongen.

Etter Deep Space Nine fikk Farrell rollen som kafé-eieren Reggie i Becker. Hun spilte i den serien i fire år. Produsentene valgte da å erstatte henne med Nancy Travis.

Farrell bor i Pennsylvania sammen med ektemannen Brian Baker, som er en tidligere talsmann for Sprint Nextel og skuespiller, og deres barn.

Asteroiden 26734 Terryfarrell, som ble oppdaget i 2001, fikk hennes navn av William Kwong Yu Yeung, som oppdaget den.

Farrell har også gitt stemme til androiden Six of One for en uavhengig produksjon kalt Tripping the Rift. Den ble til en serie, men Farrell har ikke gitt stemme til noen av episodene i serien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]