Terje Krogh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terje Krogh
Født11. september 1939Rediger på Wikidata (81 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Norges Kommunistiske Parti (1960–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Terje Krogh (født 11. september 1939 i Sandviken i Bergen) er en norsk politiker, og tidligere leder av Norges Kommunistiske Parti (NKP).

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Terje Krogh ble født 11. september 1939 i Bergen og flyttet med foreldrene Ruth f.Eidevik og Bjarne Olsen, til Mathopen i Bergen samme år. Her vokste han opp og gikk på Vassenden folkeskole. Familien flyttet i 1953 til Laksevåg, da familiens hus ble ekspropriert av staten, fordi NATO skulle etablere seg i området.

Etter fullført framhaldsskole på Laksevåg, fikk Krogh sin utdannelse som elev på Hotel Norge i Bergen. Først i hotellets resepsjon, og siden som elev i spisesalen i 1955-1958. Han utdannet seg i 1960 til steward/purser i SAS.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Krogh arbeidet i flere år som purser på SAS' ruter til Nord-Amerika. Han seilte også i mange år i Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS), som spisesaltjener på selskapets cruise-båter som seilte på Vestindia De karibiske øyer. Han arbeidet også på M/S Meteor, og M/S Venus i Middelhavet og mellom Madeira og England. Han seilte også noen år i byssen på tankbåter mellom Den persiske gulf og Europa og på stykkgodsbåter mellom Skandinavia, Australia og New Zealand.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Krogh meldte seg inn i Unge Pionerer i 1953 og i Bergens Kommunistiske Ungdomslag (BKU) i 1954. Han ble medlem i Norges Kommunistiske Parti (NKP) i 1960, mens han bodde og arbeidet i Oslo. Da han fyttet tilbake til Bergen ble han med i lokalpartiet, Bergens Arbeiderparti av NKP og ble innvalgt i lagstyret i 1980. I 1981 ble han valgt til lagstyrets sekretær/kasserer og arbeidet siden fast på NKPs kontor frem til 1999. Først i Folkets Hus, og fra 1987 til 1999 i partilagets nyinnkjøpte lokaler i Prof. Hansteens gate 20, det som i dag heter Torborg Nedreaas gate.

Da NKPs ledelse flyttet fra Stavanger til Bergen i 1993, ble Krogh valgt til sentralstyrets sekretær, og var én av tre talsmenn for sentralstyret i Norges Kommunistiske Parti, han tok gjenvalg i 1995.

Krogh var med å stifte NKP-radio i Bergen tidlig på 1980-tallet, og var i flere år radioens redaktør. Han organiserte også arbeidet med å få startet opp igjen Studieforbundet Ny Verden i Bergen og Hordaland, og var i flere år dets leder og sekretær på Vestlandet. Han sluttet som styremedlem i partiet i 1999 og er nå (2005) vanlig partimedlem.

Overvåket[rediger | rediger kilde]

Som medlem av Norges Kommunistiske Parti ble han overvåket av etterretningspolitiet i mer enn 40 år, og etter søknad til Innsynsutvalget fikk han i 2003 utlevert sin «mappe» som inneholdt overvåkingstjenestens dokumenter om ham. Mappen inneholdt 125 sider dokumentert nitid ulovlig overvåking av ham som privatperson og som kommunist og medlem av Norges Kommunistiske Parti i årene 1960 til 1987. Det ble blant annet dokumentert yrkesforbud på grunn av manglende sikkerhets-klarering fra politiet i 1963, telefonavlytting, åpning av post av E-politiet, og generell overvåking av deltaking i avisdebatter i mer enn 20 år.

Etter søknad om økonomisk erstatning for dokumentert yrkesforbud og ulovlig overvåking, ble han i 2003 tilkjent 50 000 kroner i erstatning av Innsynsutvalget. I senere år har Krogh arbeidet politisk i lokalmiljøet, og ellers brukt tid til familie og reiser.